Perugia je glavno mesto pokrajine Umbrija. Eno izmed starejših mest v Italiji, ki leži visoko na hribu je prvič omenjeno okoli leta 309 pr. n. št. kot Perusia. Perugija je znana po odlični čokoladi, najbolj znano podjetje pa je Perugina (Baci).

Ko sredi noči prispeš v Perugijo in ugotoviš, da si rezerviral najboljši hotel, ki leži par voženj s tekočimi stopnicami do samega centra Perugije, potem veš, da bo to zanimiv dan in noč. Predvsem noč, ko se odpraviš na sprehod po ulici se zaveš, da se v Italiji začne življenje šele po po 23. uri in takrat pride ven vsa mladina. Tudi tokrat ni bilo nič drugače, poleg tega pa se bil še žur na Piazzi IV Novembra.

Perugia je lepa. Ohranjena. Predvsem pa se vidi, da se precej vlaga vanjo. Tekoče stopnice, ki sem jih prej že omenil povezujejo nižje dele mesta s starim delom. Vse je urejeno in nikjer ni nobenih smeti – presenetljivo za Italijo. Ob nedeljah je v Perugii boljši sejem, ki privabi prodajalce starin iz vseh koncev in pogled na izdelke je zanimiv.

Samo odkrivanje Perugije je preprosto – zapreš “vodiča” in greš naokoli. Tako, kot povsod drugje v Italiji. Tako odkriješ čudovite ulice in prijazne, nasmejane ljudi – ja, tudi sam sem presenečen nad tem, kar sem zapisal, še posebej, ker mi Italijani s svojim dretjem in gestikuliranjem niso bili nikoli blizu. Očitno se z leti vse skupaj spreminja.

Naročite se na moj YouTube kanal – https://www.youtube.com/ronikordis