Twitter je bil moje priljubljeno komunikacijsko orodje dolga leta. Od leta 2008 naprej, ko sem se srečal z njim sem “spisal” že skoraj 100.000 tvitov v 140 znakih, kar je bila njegova prednost. Sedaj je Twitter omogočil vsem uporabnikom uporabo 280 znakov …

Twitter je bil dolga leta kul. Ni bil “mainstream”. Ni bil orodje za obračunavanje. Ni bil kanal za promoviranje. Ni bil niti poln sranja, kot je postal pred nekaj leti, ko so ga odkrili politiki in začeli deliti narod na dva pola. Par primerov, kdaj so politiki prišli na Twitter:

  • @borutpahor aka Borut Pahor was born on Twitter on 13 July 2012
  • @jjansasds aka Janez Janša was born on Twitter on 28 February 2011
  • @igor_luksic aka dr. Igor Lukšič was born on Twitter on 28 January 2014

Prednost Twitterja pred ostalimi “družbenimi omrežji” je bila v 140 znakih, v kolikor si moral “zapakirati” svoje sporočilo in objaviti. Manj je več. In to mi je bilo všeč.

Ko je pred časom Twitter začel postopoma uporabnikom omogočati uporabo 280 znakov, sem bil rahlo razočaran. Spreminja se namreč osnovna funkcionalnost Twitterja, ki ga je ločila od ostalih kanalov – najbližji so mu bili SMSi v prvi fazi, ko so imeli omejitev. Sedaj bo postal Twitter precej neuporaben, saj se ljudem ne da brati “litanij”, ki jih bodo pisali ljudje, prav tako pa bo šlo preveč časa za njegovo uporabo. Če nisi mogel napisati v 140 znakih, ti tudi 280 znakov sedaj ne bo pomagalo, da bi karkoli pametnega objavil.

Če sem zgoraj že omenjal politike, potem bo teh 280 znakov voda na njihov mlin in bo to omogočilo še več obračunavanja z drugače mislečimi, predvsem pa še več prepirov in še več očitanja – kar je v zadnjih letih postal del standarda na Twitterju. Da vseh #fakenews tvitov, ki postajajo čedalje bolj popularni tudi v Sloveniji, sploh ne omenjam.

Škoda. Pogrešam čase, ko nas je bilo na Twitterju precej manj, predvsem pa nismo živeli v “mehurčkih” in blokiranje uporabnikov ni bilo poznano. V zadnjih letih se je vse spremenilo – in namesto da jamram, se lahko preprosto samo odstranim, kajne?