Koliko časa in denarja zaradi zastojev na cesti izgubite na poti v službo

Par kapljic dežja in naše ceste stojijo. Prvi sneg in nastanejo 30 kilometrske kolone. Prometna nesreča in cela Slovenija stoji več ur. Samo par situacij, ki smo jim priča v zadnjih časih in nas vedno znova opomnijo na to, da je naša infrastruktura nezmožna “požreti ves pleh”, ki se vozi po naših cestah. Koliko časa zaradi zastojev na cesti izgubite na poti v službo?

Če ste voznik, potem verjetno niste nikoli razmišljali o tem, koliko časa dnevno vržete stran, ker na naših cestah, avtocestah, kolovoznih poteh … nastajajo zastoji. Če pa ste razmišljali, potem ste verjetno ugotovili, da bi bilo boljše, če ne bi, kajne?

Včerajšnji prvi sneg – v pisarno sem prišel več kot uro kasneje – v bistvu sem imel srečo, da nisem šel proti morju, ampak sem se vozil na standardni realciji Izlake – Ljubljana. Glede na to, da “sam sebe intelektualno prodajam” in da imam urno postavko, bi lahko naredil zaključek, da sem “popušil” precej denarja. Da sem stal v koloni in da sem pizdil nad vozniki, ki se po snegu vozijo z letnimi gumami.

Verjetno ne obstaja študija, kjer bi izračunali vsakodnevne izgube zaradi zastojev in prometnih nesreč. Številke bi bile enormne in ne dvomim, da veliko višje kot pri absentizmu. Glede na to, da si sam lahko prilagajam delovni urnik, predvsem pa, da sem odvisen sam od svojega dela je to vseeno malce drugače, kot pa pri tistih zaposlenih, ki so vezani na čas prihoda in odhoda.

Če bi se recimo 10 delavec za tekočim trakom (od skupno 30), vozilo vsak dan 100 kilometrov in bi vsak dan zamudili eno uro, bi podjetje imeli resnične probleme. Ampak o teh problemih se ne pogovarjamo. Pa bi bil mogoče že čas za to.

In ne, tokrat ne pizdim čez Dars in tiste, ki skrbijo za ceste. Tokrat se sprašujem zgolj to, kako bi bilo možno, da bi imeli manj zastojev na cestah. Kako bi tudi vozniki pripomogli k boljši pretočnosti prometa, predvsem pa k manj nesrečam in manj stresnim situacijam na naših cestah.

Sam niti najmanj ne dvomim, da bi prisotnost policije in psihološki moment naredila svoje. Druga stvar, ki bi si jo želel na naših avtocestah je, da bi vozniki upoštevali varnostno razdaljo – precej manj nesreč bi bilo, predvsem pa precej manj stresna vožnja. In tretja stvar, kljub temu, da so za vse težave v našem prometu vedno krivili alkohol in prehitro vožnjo (verjetno se ti ljudje ne vozijo veliko po naših cesta, ki pametujejo o tem), je podaljševanje izpita na 5 let in preverjanje znanja na 5 let.

Zakaj? Iz povsem preprostega razloga. Ljudje, ki so naredili izpit pred 20 leti, pred časom rondojev, so se morali sami izobraziti o vožnji skozi njih – posledično jih veliko ne zna voziti skozi njih. Tudi vozila, ki smo jih vozili pred 20 in več leti so bila drugačna, kot so sedanja. Da o novih prometnih znakih ne govorim in verjetno obstaja še cel kup stvari, ki so se spremenila. Mogoče bi s tem dobili malce manj “nedeljskih voznikov”, ki med tednom okupirajo prehitevalni pas, ker so itak plačali vinjeto.

No, to je mojih 5 centov na to temo, ker mi gre res že počasi na k…, ko vsak dan stojim na ceste in se počutim kot “pocestnica”.

  1. Vem, kako je voziti se iz Zasavja vsak dan v Ljubljano, sem tudi sam prakticiral vrsto let.

    Resitev je enostavna, le na tebi je, ce jo zelis sprejeti – preseli se ali pi*di dalje kot ostala karavana plocevine.

    P.S. Pardon za manjko sumnikov, pisem dalec stran od Slovenije, kjer ne poznajo sumnikov :)

    1. hahah. potem ves, kako se pocutim vsako jutro :)

      p.s.: ne bi se selil, ker je lepse ziveti na “vasi” in med ljudmi :)

Komentarji so zaprti.