Volitve so mimo. Glasovi razdeljeni. Problem nastane, ker relativna zmagovalka volitev ne more sestaviti vlade – ker so ji predsedniki levih strank že v predvolilnih soočenjih odrekli to opcijo. Posledično bo morala stranka, ki si srčno in mrzlično želi oblasti, pridobiti poslance iz drugih strank, da bi lahko sestavila koalicijo. In tukaj se začnejo insinuacije …

Mogoče pa niso zgolj insinuacije, saj je, roko na srce, težko zaupati vsem ljudem, ki so bili kandidati za posamezne stranke, če so te stranke povsem nove. Predvsem pa je težko vedeti, kdo vse je “speča celica”, ali pa gnilo jajce, ki je bilo podtaknjeno določeni stranki in se pričakuje njegovo pomoč pri kolaboraciji. Stare, etablirane stranke imajo svojo vojsko “poštimano” drugače in pri njih se težko zgodi kaj takšnega. Pa vendar se je to že dogajalo.

Takšni primeri so znani že iz zgodovine Slovenije. Se je dogajalo, se dogaja in se bo dogajalo. Sicer je res smešna situacija, da par dni po volitvah menjaš stranko, ampak ljudje ne delajo tega zaradi samaritanstva, ampak zaradi koristi – takšnih in drugačnih. Dobra služba za partnerja, poslovno sodelovanje s kakšnim državnim podjetjem, stolček v nadzornem svetu. Cel kup bonbončkov je na voljo, predvsem pa so ljudje krvavi pod kožo in bi za lastno korist storili marsikaj.

Sam sem v teh dneh dobil že par konkretnih imen, ki naj bi bili kandidati za prestopnike. Sicer se verjetno ne zavedajo, da če to storijo, je to njihova “politična smrt”. Ampak ljudje ne razmišljajo vnaprej, ampak za ta trenutek in sedaj. In dejstvo je, da kjer je dim je tudi ogenj, da se bo kaj takšnega zgodilo, saj če si dober “vojskovodja”, potem si imel pripravljen tudi takšen scenarij. In niti najmanj ne dvomim, da ni Janez imel tudi takšnih jokerjev v roki.

Pa vendar, v njegovem primeru ne gre zgolj za en glas, ki mu manjka, ampak za več njih. Kar pa je že malce težje.

Ali je čas, da bi v Sloveniji uvedli večinski sistem? Ker tole kupčkanje in predvsem “prepucavanje” je že malce passe. Poskusili smo, ugotovili, da ne deluje tako, kot bi moralo očitno delovati in sedaj je čas, da se premaknemo naprej? Se motim? Očitno Slovenci še nismo zreli za demokracijo, niti za nič drugega. Mi bi demokracijo in socializem v enem. In kapitalizem. In pravice in vse ostalo, kar nam pripada. Eh …