Maske da Maske ne Ne bodi sebicna rit in dej masko na ksiht Maske da Maske ne Ne bodi sebicna rit in dej masko na ksiht

Mikrobiolog Gorazd Pretnar odgovarja Marku Potrču na njegove insinuacije

Mikrobiolog Gorazd Pretnar se je odločil, da odgovori Marku Potrču z malce daljšim zapisom na facebooku na njegove insinuacije glede razumevanja večkratnika prenosa okužb z zmanjševanjem iterakcij. Že pred časom je podobno storil dr. Damjan Grenc in še marsikateri strokovnjak na tem področju … Upam, da bo kdo od tistih, ki z veseljem deli objave Marka prebral tudi mnenje stroke. In ja, v zapisu okrca tudi dr. Miho Avberška in “estradnike”, ki so skočili na vlak samopromocije.

Midva z Markom Potrčem o novem korona virusa ne moreva debatirati. Zakaj, ker za vsaj približno razumevanje in obnašanje virusov potrebuješ minimalno 12 let študija naravoslovja, mikrobiologije in imunologije. Osnova so pa praktične in teoretične izkušnje na celičnih kulturah. Moja relacija z Markom Potrčem je lahko zgolj relacija učitelj učenec.

Pedagogi vemo kadar učenci prevzamejo vodilno vlogo v razredu nastane anarhija. In točno to je povzročil gospod Potrč v slovenskem prostoru.

Gospod Potrč se naslanja na temeljno človekovo pravico o svobodi govora, ima prav, a nekdo mu mora povedati, da svoboda govora nosi s seboj odgovornost. Kadar širši krog izrečeno sliši, toliko večja je odgovornost govornika. Ali jo bo gospod Potrč prevzel?

In moja ocena, pred tem in danes je nespremenjena. Kar je gospod Potrč povedal o nošenju mask je nestrokovno zavajanje slovenske javnosti. Tisti, ki sledimo znanosti, o učinku nošenja mask vemo, da so učinkovite. To vemo še iz časov pred pojavom novega korona virusa iz znanstvenih člankov. Tudi video posnetki eksperimentov in fizika kihanja so vsem dostopni na netu.

Epidemiološki ukrepi, iz učbenikov, so logični in temeljijo na preteklih izkušnjah. So Okamova britev. In če bi ostali pri tem, bi bili za vsakogar logični, preprosti in razumljivi. Ker pa je potrebno vzpostaviti vsaj približno normalno življenje, so kolegi Okamovo britev do dobra skrhali. In v tem prostoru omejitev in sprostitev se mnogi izgubijo v labirintu svoje logike. In izhajajoč iz lastnega nerazumevanja so zanje ukrepi bizarni.

Osebno sem zastavil besedo in predlagal kateri ukrepi so primerni za izvedbo triatlonskega tekmovanja, na katerem je gospod Potrč zmagal. Čeprav je v mojem razmisleku v taki situaciji bizarno sploh pomisliti o organizaciji takšnega tekmovanja. Ampak osebni egoizem in sebičnost sta tudi tokrat zmagala nad etičnim razmislekom in nepotrebnim tveganjem.

Da se je novi korona virus prenašal po eksponencialni krivulji je matematično dejstvo. Rast okužbe z novim korona virusom bi dosegla plato, ko bi se izenačili števili okuženih z številom neokuženimi. A nihče zdrave pameti si čakanje na to točko nebi drznil izpeljati. Namesto tega bo vesten in izobražen epidemiolog z veliko mero etike posegel po zmanjšanju družbenih, medčloveških interakcija. Vsaka agresivna izolacija zmanjša število interakcij in S TEM VEČKRATNIK PRENOSOV OKUŽB. Iz tega razloga, nikoli ne bomo videli dejanske virulence novega korona virusa in njegove potencialne smrtnost. Omejevanje stikov ob hkratnem večkratniku preprečevanja okužb, dela gospodu Potrču logični problem. Če bi mu bilo to jasno in logično v njegovem miselnem vzorcu, nebi nikoli posnel zanikanja učinkovitosti nošenja mask.

Izhajajoč iz napisanega, je največji družben nesmisel in maksimalno kratek intelektualni domet v javnosti se igrati z znanimi številkami, okuženih, zbolelih in umrlih. Še bolj neprimerno v mojih očeh je, na podlagi teh številk prepričevati laično javnost, da se je treba boriti za svobodo, da je nošenje kirurških in drugih mask nesmiselno, da je virus blag, da za gripo umre več ljudi. To zadnje še posebej izzove nasmeh na ustih mikrobiologov, virologov in infektologov.

V mikrobiologiji je 1 lahko 1, lahko 170 in tudi 1500. Iz tega razloga, je potrebno biti pri razlagi številk zadržan in predvsem natančen. Dikcija, ki jo je uporabil prof. dr. Miroslav Petrovec pri vse slovenski raziskavi NI bila 3 do 4 procente okuženih, kot trdi Potrč, ampak 3 do 4 procente prebivalcev Slovenije je prišlo V STIK Z novim korona virusom.

Med okužbo in stikom je velika in bistvena razlika, zelo jasna strokovnjakom. Iz tega razloga sem zapisal pustite stroko stroki. Kajti ni nepomembno ali si se nadihal aerosolnih kaplijc z na trilijone virusov, ali si se srečal le z neznatnim številom virusov. In tu vmes je vsaj petdeset odtenkov sive. Srečanje zgolj z nekaj virusi, pomeni, da jih bodo med potjo makrofagi pospravili, neznan del virusa pokazali drugim imunskim celicam in stekla bo sinteza protiteles. In seveda takemu dogodku nikakor ne moremo reči okužba, ampak zgolj srečanje z virusom. A za gospoda Potrča je to vseeno on vidi 66.000 okuženih, ki jim nič ni. O sveta preproščina.

Če je število virusov nekoliko večje, a še vedno obvladljivo, bo šlo za asimtomatsko situacijo, v kateri oseba brez bolezenskih znakov virus širi naprej. Primerjava podatkov med številom virusov v testu in kako hudo je bilo obolenje kažejo dobro korelacijo. Več kot je bilo virusa v testu hujše je bilo obolenje. In ni dvoma, da nošenje mask bistveno zmanjša število izdihanih aerosolnih kapljic z virusom. Torej, če že ne zaščitimo sogovornika in sebe sto odstotno z nošenjem mask, bistveno vplivamo kako hudo bo obolenje in kakšen bo izid. Seveda to dejstvo je gospodu Potrču nerelevantno in enako tudi dr. Mihi Avberšku ter glasnim estradnikom.

Po Miličinskem, je »laž« potrebovala »prilažiča« in po tem vzoru, v naslednjem gibljivem »selfju« gospoda Potrča nastopi tudi dr Miha Avberšek. In temu niti nebi posvečal prevelike pozornosti, ker je posnetek čista verbalna diareja in sprenevedanje in dodatno prepričevanje, kako maske niso potrebne. Nekdo bi si po svoji prvi napaki rad »spoliral ime«.

Iz preteklih znanstvenih raziskav, stroka ugotavlja, da nošenje kirurških mask nosilca zaščiti od 25 do 30%. Kar v dani situaciji in razumevanju širjenja virusa ni ne zanemarljivo kot trdita Potrč in dr. Avberšek. Zato še enkrat povem na okužbo in izid vpliva število vdahnjenih aerosolnih kapljic in v njih število virusov. Vemo, da se bistvene stvari skrivajo v podrobnostih. Ko bi Potrč in dr. Avberšek vsaj v svoji razpravi izpustila populacijo otrok bi jim bilo zavajanje lažje oprostiti.

Otroci enako zbolevajo kot odrasli, potek je običajno nekoliko blažji pri otrocih, a po številu virusov v sebi otroci nekajkrat presegajo odrasle. In nobene logike ni, da otroci ne prenašajo novega korona virusa. Torej so potencialno boljši raznašalci kot odrasli. In seveda Potrč in dr. Avberšek bi to populacijo enostavno izločila iz ukrepa nošenja mask, kar po neki kmečki logiki in od palca. Kar tako ane, ZDI SEMI. Pri tem je potrebno dodati, da svetovna statistika 3,5 % (prof. dr. John Campbell) okuženih odraslih in otrok konča na intenzivni IN respiratorjih. Ukrep, ne nošenja mask otrok, bi po svetovnem procentu 3,5 lahko na intenzivno v slovenskem prostoru pripeljal 11010 otrok.

Kdo bi se upal s tem igrati, gospoda Potrč in dr. Avberšek iz varnega zavetja fotelja. Ker se gospod Potrč rad igra matematiko, naj si ta procent izračuna tudi za odrasle.

Ker pa se mnogi laiki v pandemiji radi zatekajo, k številkam, da bi z njimi prikazali nesmiselnost preteklih in sedanjih ukrepov za zajezitev širjenja virusa v Sloveniji, z veseljem sprejmem tudi ta izziv. Moj izračun sem naslonil na Švedski model. Paralela s švedskim modelom bi za Slovenijo pomenila 10.661 zbolelih in od tega bi jih 1137 umrlo. Z lahkoto rečem, da bi bila ta številka za kak mnogokratnik večja glede na kulturne razlike med ubogljivimi Švedi in individualno temperamentnimi Slovenci. Pa, če v tem preračunavanju ostanem zgolj pri umrlih v slovenskem modelu v primerjavi z švedskim modelom je strokovna svetovalna skupina ohranili 1003 življenj. Zame lep uspeh, vseh nas, ki smo ukrepe spoštovali, stroke in medicine, ki je z hitrim razvojem podpornega zdravja rešilo še dodatno število življenj.

Citiram prof. dr. Andraža Terška ustavnega pravnika in filozofa, ki pove Kaj je največja nevarnost za sodobno človeštvo?
Pravi: Pomanjkanje znanja in izobraženosti, razjedanje znanja, veščin in vrlin kot vrednote in kriterija za horizontalno in vertikalno pomikanje po institucionaliziranem družbenem okolju, pomanjkanje mišljenja in njegova zamenjava za golo razmišljanje, potreba po komentiranju vsega in vseh, namesto želje po slišanju in mišljenju, ki temelji na dobri informiranosti in znanju.

S tem citatom pripeljem do končno zaušnico gospodu Potrču, dr. Avberšku ter ostalim estradnikom in njihovim »vernikom«.

Citiram tudi znameniti stavek gospoda Potrča:

“Če podpirate ali celo narekujete ukrepe, ki so več kot očitno nelogični, neizvedljivi ter bizarno si nasprotujoči, ne pričakujte, da vam bomo slepo zaupali ter da vas bomo častili kot nezmotljive strokovne bogove,” je dodal.

Kdor ne more doumeti, logičnosti ukrepov, ki težijo k minimaliziranju interakcij, ki z večkratnikom zmanjša število okužb ima pač intelektualno prenizek domet. Hkrati pa bi se rad na vsak način javno izstrelil in pozicioniral čim višje nad znanost in strokovnost.

In spet sem v prazno metal svoj čas in svoje znanje.

mag. dr. Gorazd J.Pretnar, univ.dipl.biol.

Maske da Maske ne Ne bodi sebicna rit in dej masko na ksiht
Maske da Maske ne Ne bodi sebicna rit in dej masko na ksiht
 1. Z večino se strinjam in razumem, mu pa iskreno zamerim ta stavek “Kdor ne more doumeti, logičnosti ukrepov, ki težijo k minimaliziranju interakcij, ki z večkratnikom zmanjša število okužb ima pač intelektualno prenizek domet.”

  Sem pred doktoratom znanosti, pa ne razumem smiselnosti ukrepov vlade. Glede na sosednji zapis o izjavah ge. Beovič, jih mislim da tudi (had) ti ne.

  Tukaj bi dr. Pretnar moral priznati, da ni problem v Potrču ampak v stroki sami. Navodila vlade in strokovnjakov so milo rečeno butasta.
  Kako naj potem javnost strokovnjakom zaupa, če dobijo taka nesmiselna navodila?

  Konec koncev je očitno tudi g. Pretnar veliki ego, ki ne prizna napak stroke, ki jo zastopa.
  In ker gre vedno samo za vojno egotov, tudi nikamor ne bomo prišli.

Komentarji so zaprti.