Pisalo se je leto 2005 in POP Tv je predstavil prvo sezono resničnostnega šova Bar. Potekal je v lokalu AS in ker je bil to prvi takšen resničnostni šov pri nas je bil zanimiv. Parkrat sem ga celo gledal in enkrat sem se uspešno izognil temu, da bi me prijatelji spravili, da bi šli med šovom v Asa. V teh dneh se zopet dogaja Bar, vendar je med njima svetlobna razlika. Tako velika, da mi je žal petih minut, ki sem mu jih posvetil. Vendar sem si sam kriv, ko pa preklapljam med kanali in me zanima, če se bo kaj dogajalo. In gledal in gledam in gledam … In se nič ne zgodi.

Nisem ciljna javnost za ta šov očitno. Tudi leta 2005 nisem bil, vendar je bil šov vsaj produkcijsko zanimiv. No, tudi precej bolj zanimivi liki so bili v njem, predvsem pa je šlo za dejansko tekmovanje. Kljub vsemu je bilo to leto 2005 in takrat so bile takšni šovi zanimivi, kajti niso obstajale Kmetije, Loserji, Ljubezen po domače, Uporniki …

Res je, da težko delam zaključke po parih minutah ogleda “šova”, vendar me je abotna produkcija in zelo slab zvok odvrnil od tega, da bi vsaj ugotovil, če se v šovu kaj dogaja. V času ogleda se ni nič dogajalo – verjetno so iskali najbolj nezanimive tekmovalce, da bi ja pregnali še tistih par gledalcev doma pred TV zasloni.

V bistvu gre v letu 2018 tekmovalcem bolj za lastno promocijo od katere bodo lahko živeli naslednja leta, kot pa za samo tekmovanje – če jih bodo sprejeli še v kakšen resničnosti šov mogoče, sicer je realnost precej drugačna in je le redkim uspelo karkoli storiti v tej smeri in ostati prepoznaven. Emi je bil tekmovalec druge sezone Bara in je sedaj “voditelj”, ki si očitno želi medijske pozornosti in si jo tudi v oddaji vzame.

Mogoče se kdo spomni prvega zmagovalca šova Andreja Lavriča? Verjetno ne. Tako je ponavadi tudi z vsemi ostalimi. Zato so se nekateri odločili, da bodo poskušali pustiti svoj pečat tudi s seksom že prvi dan. Pa vendar tudi to ne pomaga, če oddaje ne gleda skoraj nihče, če se o njej ne piše in če je vse skupaj bolj samo sebi namen. Kljub temu, da bi lahko imela oddaja potencial, če bi bila produkcijska ekipa na nivoju, pa vse skupaj izpade kot Parovi, ki jih na srečo pri nas ni, mi je pa uspelo enkrat pogledati tudi par minut tega “šova”.

Ne bom napisal, da je škoda, da je ta Bar takšen kot je. Ravno obratno. Če ne vložiš v oddajo dovolj, potem je tudi izkupiček slab. In če izbereš ljudi, ki se jim gre prvenstveno za lastno promocijo (kajti vsi bi bili radi influensarji in resničnostni zvezdniki), potem ne moreš pričakovati ravno nekih intelektualnih presežkov. Na žalost pa na “pofl” ljudje več ne padajo. Me prav zanima poslovanje Bara in kdo je klientela, ki hodi k njim na pijačo?

V Sloveniji so očitno v zadnjih letih bolj gledani domači resničnostni šovi – Ljubezen po domače in podobni s katerimi se Slovenci lahko bolj poistovetijo …