1. november / svetovni dan veganstva in dan mrtvih

Kljub temu, da se prehranjujem vegansko, nisem vedel, da je 1. november dan veganstva. Mogoče je problem v tem, da nisem pravi vegan, ker nisem militanten in se ne vtikam v prehranjevalne navade drugih in ne poskušam vsakogar prepričati v to, da je to veganstvo edina prava pot. Ravno obratno – vsak naj najde svojo pot, ki bo zanj edina prava.

Prav tako me ne moti, če se vsak, ki ima tri minute časa, obregne vame in moj način prehranjevanja. V času, ko sem spremenil svoje prehranjevalne navade sem slišal že toliko različnih pripomb, da bi lahko izdal že knjigo z vsemi temi pametovanji. Vendar se že dolgo ne ukvarjam s tem, kajti večina teh pametovanj nima nobene realne osnove in je zgolj in samo posledica nesprejemanja drugačnega načina prehranjevanja.

Dan veganstva na isti dan kot dan mrtvih? Očitno. Svetovni dan vegansta obstaja že od leta 1994 in ni muha enodnevnica, kot si marsikdo predstavlja. Je pa res, da je v zadnjem času vse več in več ljudi, ki se prehranjujejo vegansko. Nekateri zaradi trenda, ki je trenutno prisoten, drugi zaradi takšnih in drugačnih razlogov.

Kaj sem se naučil v času, ko se prehranjujem vegansko:

  • človeška telesa se med seboj razlikujejo in vsak naj si najde način prehranjevanja, ki mu odgovarja
  • vsak naj se ukvarja s svojim načinom prehranjevanja in ne s prehranjevanjem drugih
  • prepričevanje ne prinaša rezultatov. Dokler se človek sam ne odloči, mu nobeno pametovanje ne bo spremenilo njegovih pogledov na stvari
  • veganska hrana je lahko super okusna in zdrava hrana. Lahko pa je tudi veliko slabša kot hrana vsejedcev
  • mojemu telesu paše ta način prehranjevanja. Očitno pravilno vnašam vse potrebne sestavine v telo in do sedaj še nisem doživel kolapsa, ali pa bi se mi poslabšala krvna slika
  • če se nekdo odloči za veganski način prehranjevanja naj čim manj komplicira. Več kompliciranja, več težav in posledično več “pizdenja”
  • nikoli si nisem rekel koliko časa bom zdržal s takšnim načinom prehranjevanja. Ko bom začutil, da bi jedel meso, bom to tudi storil
  • hrana, ki jo pridelaš doma je povsem nekaj drugega od tistega, kar lahko kupiš v trgovini
  • če se odločiš za takšen način prehranjevanja, potem ne goljufaj – ker v končni fazi goljufaš samo sebe

Zakaj pišem, da se prehranjujem vegansko, vendar nisem vegan? Ker nikogar ne poskušam prepričevati v “preobrazbo”. Da ne bo pomote, izredno rad imam živali. Tako rad, da jih nočem imeti doma.

Vendar verjamem v to, da si vsak človek sam izbere, kaj bo jedel in kako bo živel. Če se odločim, da bom nekoga prepričeval v nekaj, potem nisem naredil nič pametnega.

Če ne bi obstajali militantni vegani, ki verjamejo zgolj in samo v svoj prav, bi mogoče več ljudi poskusilo vegansko prehrano in odkrilo, da je v bistvu ta hrana lahko odlična.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja