Marko Pavcnik Spar projekt 68 Marko Pavcnik Spar projekt 68

Projekt 68 kg / hrana ne sodi v smeti / za svetovni dan hrane je Marko Pavčnik kuhal iz 68 kg sestavin

Chef Marko Pavčnik (Pavus, Laško) in Spar Slovenije sta tudi letos združila moči v okviru akcije Hrana ne sodi v smeti. Marko je kuhal iz 68 kilogramov sestavin, saj prav toliko hrane v povprečju v enem letu zavrže vsak Slovenec po podatkih Statističnega urada Slovenije.

Eksperiment so pripravili z namenom, da pokažejo, kaj v praksi pomeni 68 kg hrane in koliko obrokov bi lahko pripravili iz te  količine zavržene hrane.

Marko Pavčnik je najprej skrbno pripravil kuharski recept, sestavine zapisal na nakupovalni listek in se odpravil v trgovino Interspar. Nakupil je 68 kg hrane.

Nato se je odpravil v kuhinjo svoje restavracije, kjer se je s pomočjo svoje ekipe lotil sveže kuharske enačbe – koliko okusnih jedi lahko pripravi iz enake količine hrane, kot je v enem letu po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije v povprečju zavrže vsak Slovenec.

Rezultat Projekta 68 kg: Iz 68 kg sestavin je mogoče pripraviti kar 257 kakovostnih obrokov. Toliko sta jih pripravila chef Pavčnik in kuharska ekipa, v kateri sta sodelovala tudi dijaka Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor, saj je pomembno, da se zavedanje o tem širi na mlajše generacije. Skupaj so pripravili testeninsko solato v mesni in vegetarijanski različici ter v sodelovanju s Slovensko filantropijo z njo razveselili socialno ogrožene družine iz Žalca, Črnomlja, Metlike, Maribora in Murske Sobote. Za povrh pa je Spar Slovenija ogroženim družinam dodatno donirali še 100 paketov hrane z daljšim rokom uporabe in ostala potrebna osnovna sredstva.

Vas zanima, kako je chef Marko Pavčnik skupaj s Sparom zakuhal zgoraj omenjeni Projekt 68 kg? www.spar.si/68kg

Marko Pavcnik Spar projekt 68
Marko Pavcnik Spar projekt 68