Willis Carrier hvala za klimatsko napravo Willis Carrier hvala za klimatsko napravo

Willis Carrier, hvala za klimatsko napravo

V teh dneh, ko je zunaj vroče in ko se ti roke prilepijo na volan ko sedeš vanj, bi se moral vsak od nas zahvaliti Willisu Carrierju. Če se še vedno sprašuješ kdo je Willis Haviland Carrier, potem je odgovor zelo preprost. Leta 1902 je izumil  napravo, brez katere bi bilo življenje v teh dneh neznosno.

Pod številko 808897 se skriva njegov patent – Apparatus for Treating Air, oz. klima. In brez te pogruntavščine bi bila naša življenja precej bolj mokra in vroča.

Še par let nazaj, se mi je zdela uporaba klime v avtu povsem nesmiselna. Veliko lažje mi je bilo premagovati vročino, kot pa uporabljati klimo. Ampak človek se stara in spreminja navade. V zadnjem času si življenja brez klime sploh več ne predstavljam. Klima je prisotna povsod, razen doma, kjer so precej nižje temperature kot v Ljubljani in posledično so tudi noči povsem normalne.

Življenje brez klime bi bilo precej čudno življenje. Si predstavljate, da stojite na avtocesti 2 uri, ko je zunaj 39 stopinj? Ali pa da imate podstrešno stanovanje in notri 35 stopinj zvečer?

Willis Carrier hvala za klimatsko napravo
Willis Carrier hvala za klimatsko napravo