Zadnja počitniška sobota bo tudi letos praznik butičnega piva, saj bo 31. avgusta v Ajdovščini potekala že 6. Pivomanija: Festival kraft piva 2019, ki jo pripravlja Pivovarna Pelicon. Druženje ob več kot 40 vrhunskih domačih in tujih pivovarskih zvarkih bo potekalo v parku ob Hiši mladih med 13. in 22. uro.

Tokrat bo festival posvečen  raziskovanju bogatega nabora različnih stilov piva, ki jih bodo obiskovalcem približali s priročnikom in sommeliersko delavnico. Ob okusni kulinarični ponudbi in glasbeni spremljavi bo premiero na Pivomaniji doživela tudi nova brezalkoholna pijača Hoppy Collins, seveda pa bo na voljo tudi njen predhodnik, v celoti slovenski džin tonik s Hoppy Tonicom Pivovarne Pelicon in džinom Bratinov. Novost letošnje Pivomanije bo tudi pivovarski zajtrk dan potem, torej v nedeljo, 1. septembra, od 8. do 12. ure.

Vstopnice v predprodaji so na voljo na spletu in na vseh OMV bencinskih servisih in trafikah 3dva po Sloveniji.

»Ob začetku druge petletke smo se odločili, da na pipe Pivomanije priključimo kar najbolj širok izbor različnih stilov piva. Želimo si, da bi lahko s posebneži pocrkljali poznavalce, hkrati pa začetnikom, ki se s kraft pivom šele spoznavajo, pripravili res dobro odskočno desko v pisani svet butičnega pivovarstva,« je ob pripravah na festival, ki ga podpira tudi Občina Ajdovščina, povedala Anita Lozar, soustanoviteljica Pivovarne Pelicon. Tako bodo na Pivomaniji predstavili lastne klasike (denimo The 3rd Pill, Out of China ali Yes Boss) in letošnje novosti (denimo novo nizkoalkoholno pivo Relax), piva gostujočih domačih in tujih pivovarjev, lastne sezonske poslastice, kot sta veliki IPA in pšenično pivo TIME 2018, ki ga starajo v nekdanjih sodih viskija in ruma, ter butične serije, ki jih mladi ajdovski pivovarji varijo s kolegi po vsej Evropi.

Legende, posebneži in pivovarski bonbončki

»Na Pivomaniji bomo predstavili rezultate tako imenovanih ‘collabov’, ki smo jih imeli v preteklih nekaj mesecih. V Beogradu smo s pivovarno Dogma zvarili lahko poletno pivo z lipovimi in bezgovimi cvetovi Linden Kölsch. Aprila smo bili v Berlinu, kjer smo s pivovarno Motel zvarili mladi lager Kellerbier s slovenskim in nemškim hmeljem. Julija smo varili v Zagrebu s pivovarno The Garden Brewery, avgusta pa smo bili še v Londonu, kjer smo varili skupaj z legendami kraft pivovarstva Yeasty Boys,« je naštel Matej Pelicon, glavni pivovar in soustanovitelj Pivovarne Pelicon. Seveda sodelovanja ne potekajo le s tujimi, temveč tudi z domačimi pivovarskimi prijatelji, letos denimo s pivovarno Human Fish ter vinarstvom Burja. Večino teh posebnežev bo moč poskusiti na Pivomaniji, poleg njih pa še kakšen pivovarski bonbonček, kot  je  dimljeno (rauchbier) pivo stila märzen iz tradicionalne pivovarne Schlenkerla iz nemškega Bamberga, ali pa pri nas redko, če sploh že kdaj prisotno točeno kislo pivo (lambic) z višnjami bruseljske pivovarne Cantillion.

Ena vstopnica, (skoraj) neskončno piva, za konec pa še pivovarski zajtrk

Za poskočno vzdušje na Pivomaniji bo dogajanje ves dan spremljala glasba, za katero bodo odgovorne skupine The Hish N’ Band, Andropavza ter slovenski »trubači« Dej Še’n Litro. Tudi letos pa bo Pivomanija ohranila all-inclusive koncept dogodka, ki obiskovalcem omogoča, da z nakupom festivalske vstopnice za 25 evrov poskusijo vse vrste piva. “Želeli smo, da se obiskovalci na Pivomaniji res dobro počutijo in da lahko čas namenijo prijetnemu druženju, ne pa stanju v vrsti na blagajnah,” koncept pojasnjuje Anita Lozar in doda, da lahko obiskovalci za spomin domov odnesejo še festivalski kozarec.

Novost letošnje Pivomanije je tudi pivovarski zajtrk v nedeljo, 1. septembra. Tako se bo debata o dobrem pivu ob jajčkih in zadnjem kozarcu, ki bo za tiste z vstopnico Pivomanije brezplačen, lahko nadaljevala od 8. do 12. ure pred prodajno-predstavitvenim prostorom Pivovarne Pelicon na IV. Prekomorske 61 v Ajdovščini.

Pivomanija
Pivomanija