Določeni mediji v Sloveniji so celo poletje poročali o katastrofalni sezoni na Hrvaškem. O visokih cenah, praznih kampih, hotelih, praznih cestah, morskih psih, komarjih in o tem, da ni nobenih turistov. Ampak očitno ti mediji niti ne vedo kaj pišejo, kajti rezultati turistične sezone na Hrvaškem so … rekordni!

Kopiram tekst, ki so ga objavili pri STA: V prvih osmih mesecih leta so na Hrvaškem našteli 16,5 milijona turistov, kar je bilo za pet odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Zabeležili so 90,1 milijona nočitev, kar je zvišanje za dva odstotka, je danes sporočilo hrvaško ministrstvo za turizem. Za 4,1 odstotka je bilo več tudi slovenskih obiskov, za 2,8 odstotkov pa nočitev.

V bistvu se lahko Hrvaška zahvali slovenskim medijem, ki so ji pripomogli k dosegi tega rezultata. Namesto, da bi Slovenci upoštevali njihova opozorila, so se Slovenci očitno odločili drugače in so šli k njim in jim pomagali reševati turistično sezono. Kot brat bratu. Očitno nas še vedno povezuje bratstvo in enotnost. Ok, da ne bo kdo napačno razumel – to je bila šala.

Je pa malce manj šala, da se takšne stvari vsako leto dogajajo v določenih naših medijih. Namesto, da bi bili objektivno se raje ukvarjajo z natolcevanjem in ustvarjajo paniko. Očitno se še niso naučili, da je to tek na kratke proge, saj ko pride resnica na dan pa niso sposobni opravičila. In kdo lahko takšne medije še vzame kot kredibilne?

Mogoče pa bi taisti mediji lahko raziskali, zakaj je italijanski turizem doživel skoraj 10 odstotni padec turistov? Ampak seveda to ni zanimivo, saj bralce bolj zanimajo morski psi, komarji in visoke cene na Hrvaškem.

Verjetno bo počasi čas, da se ti mediji začnejo obnašati objektivno in ne samo “senzacionalistično” in začnejo objektivno poročati o tem kaj se dogaja. Ampak seveda se novice o morskih psih in visokih cenah v Dubrovniku bolj berejo kot visoke cene v Veroni in meduzah v Riminiju. Si mediji res želijo delati zgolj sranje in razprtije med dvema državama? Ali pa je to posledica bolečine, da je Slovenija zgolj tranzitna država za turiste, ki v Sloveniji zgolj pustijo smeti ko gredo na morje na Hrvaško?

Mogoče bi se naš STO lahko končno nehal srati s 5 zvezdičnimi doživetji in se začel ukvarjati s tem, da bi zvišal število nočitev turista v Sloveniji. Ampak ne, s tem se oni ne bodo ukvarjali, ker ne vedo kako se tega lotiti.

Aha. Še številke. Vir je STA:

Največ gostov je tudi v prvih osmih letošnjih mesecih bilo iz Nemčije, nekaj manj kot 2,4 milijona, kar je bilo za 4,5 odstotka več ko v enakem lanskem obdobju. Nemških nočitev v je bilo nekaj manj kot 17 milijonov ali za pol odstotka manj kot v primerljivem lanskem obdobju.

Po številu nočitev so Nemcem sledili Slovenci, ki jih je bilo na Hrvaškem nekaj manj kot 1,33 milijona, so pa ustvarili nekaj več kot 9,5 milijona nočitev. Na tretjem mestu so bili Avstrijci s 6,3 milijona, Poljaki s 5,4 milijona, Italijani s 4,9 milijona, Čehi s 4,7 milijona in Britanci s 3,5 milijona nočitev. Ob tem je bilo turistov iz Poljske in Češke nekoliko manj kot v enakem obdobju lani, Italijanov in Britancev pa nekoliko več. Avstrijci so bili na lanski ravni.

Največ nočitev je bilo v zasebnih namestitvah (34,5 milijona), hotelih (19,4 milijona) in kampih (16,2 milijona). Kot najbolj turistična regija je znova na vrhu hrvaška Istra z 24,3 milijona nočitev, sledita splitsko-dalmatinska županija in Kvarner s 16,9 oziroma 16,2 milijona nočitev. Najbolj priljubljeni turistični kraji za nočitve na Hrvaškem so v prvih osmih mesecih bili Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Split in Medulin.

Skok v morje Petrcane Hotel Falkensteiner3
Skok v morje Petrcane Hotel Falkensteiner3