Žalostno je, da “izvem”, da imamo ministrico za delo, Ksenijo Klampfer, šele ko pride v javnost s precej neumnim predlogom. Namreč Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti želi s spremembo Zakona o socialno varstvenih prejemkih doseči ukinitev dodatka za delovno aktivnost za prejemnike denarne socialne pomoč. Zakaj? Ker ne znajo računati …

Ksenija Klampfer prihaja iz kvote stranke SMC. In priznam, da v vem tem času odkar je ministrica, je nisem še zasledil nikjer – ali to pomeni, da dela dobro? No, v tako majhni državi je vseeno dobro vedeti kdo je minister in ga tudi vsake kvarte videti v kakšnem mediju.

Danes zjutraj sem prebral članek na Večeru – Pismo obupane matere poslancem, kjer mati samohranilka razloži svojo zgodbo in problem, ki bo nastal, če bodo poslanci sprejeli predlog ministrstva in bodo ukinili dodatek za delovno aktivnost za prejemnike denarne socialne pomoč. V končni fazi se materam samohranilkam ne bo več splačalo delati, saj bodo na koncu meseca imele manj, kot če bi bile brezposelne.

Jeap. Ko se bomo naslednjič spraševali o tem v kakšni državi živimo – v precej nori. Kjer niti ministrica in njena ekipa ne zna izračunati preprostih stvari. CNVOS je že pred dnevi dokazal, da se ministrica “moti”, ko trdi, da lahko nekdo, ki nič ne dela, dobi socialno podporo v višini 91 % minimalne plače.

Ministrica je seštela najvišji možni znesek denarne socialne pomoči in najvišji možni znesek dodatka za delovno aktivnost. 402,18 evra + 205,11 evra = 607,29 evra, kar je res 91 % od 667 evrov, kolikor znaša neto minimalna plača.

Mogoče ministrica ne ve, da oseba, ki prejema najvišjo možno socialno pomoč, ne more hkrati prejemati tudi najvišjega dodatka za delovno aktivnost. Najvišjo socialno pomoč lahko dobi samo oseba, ki nima nobenih drugih prihodkov. Najvišji dodatek za delovno aktivnost pa lahko dobi samo oseba, ki je zaposlena za več kot 128 ur – in torej ima prihodke. Ti pa avtomatično zmanjšajo denarno socialno pomoč. Njeni primeri torej niti teoretično niso možni, kaj šele, da bi obstajali v praksi. (vir)

Mogoče bi lahko ministrica, preden ustrelja še kakšnega kozla in se loti “preko kurca” reševati težave premislila, če je problem v previsoki socialni pomoči ali pa so zgolj prenizke plače? Aja, njej se ni treba s tem ukvarjati, kajne? In če ze predlaga takšne spremembe, bi bilo mogoče vseeno dobro, da bi operirala s kakšnimi pravimi številkami, ki bi imele celo svoj smisel.

Če koga zanima več:

Mogoče premorejo vsaj poslanci kanček pameti in pomislijo, da se lahko zgoraj opisana situacija zgodi tudi njim. Ministrici pa ena črna pika za tole …