Zgornji naslov ni moj. Včeraj sem ga opazil na podnebnem štrajku pred slovenskim parlamentom. In dejansko drži, da imamo štiri letne čase samo še na pici. No, vsaj tisti, ki smo malce starejši se spomnimo, da smo nekoč imeli štiri letne čase, da so bila oblačila za različne letne čase različna in da so ženske lahko celo enkat na leto nosile “pelc montle”, kar je v sedanjosti precej težje.

Ne bom pisal o Greti, ne bom pisal o nerazumevanju njenega početka med odraslimi ljudmi, niti se ne bom dotaknil “zasmeševanj” nje, ki se ga gre Donald Trump, ampak se bom dotaknil štirih letnih časov. Ne bom pisal o tem, kako nekateri verjamejo, da gre za manipulacijo in da za vsem tem stori Soros. Niti ne bom pisal o tem, da imamo v Sloveniji med izobraženimi ljudmi precej takšnih, ki zanimajo podnebne spremembe in ki svoje mnenje tudi javno izražajo. Ne bom niti pisal o tem, da se pri nas na tem področju ne dela skoraj nič. O čem bom torej pisal?

O štirih letnih časih, kot so nekoč bili (ja, sem iz tiste generacije, ki je to še doživela). Mladi se o tem, da obstaja pomlad, poletje, jesen in zima zgolj samo še učijo – v praksi pa tega že precej časa ni. Namreč, če je bila včasih med letnimi časi razlika in smo za to imeli posledično tudi različne garderobe, pa tega v zadnjih letih več ni. Ni več prehodnih jaken, ki jih nosimo spomladi, niti dežnih plaščev, ki jih nosimo jeseni. Zime so tople in par dni snega se razlikuje od tistih časov, ko smo imeli snežene zime, ki so trajale več mesecev. Da o poletju, ki je nekaj vmes med aprilskim vremenom, kot smo ga nekoč poznali in avgustom, niti ne razmišljam.

Ja, časi se spreminjajo. In to precej hitro. Sam to opažam v zadnjih 35 letih, da se je precej teh stvari obrnilo na glavo. Pa verjetno ne gre za povsem pričakovan proces na katerega ne vpliva človek s svojim delovanjem in uničevanjem okolja, kajne? Verjetno to tudi ni posledica sobivanja z naravo, ampak posledica vrste let uničevanja narave.

Pa vendar se kljub povsem očitnim stvarem v Sloveniji in po svetu najdejo ljudje, ki verjamejo, da gre pri podnebnem štrajku – ko mladi opozarjajo na probleme, ki bi jih morali starejši reševati, da gre za zaroto. Da so za vsem tem multinacionalke, ki bi rade spet služile na ta račun in je potrebno “vzpostaviti” agendo.

Seveda je precej lažje, če vse skupaj zanikaš. Če rečeš, da globalno segrevanje ne obstaja. Če rečeš, da TEŠ6 ne uničuje okolje. Če rečeš, da se zemlja ohlaja in zato je izumrl črni panter (kajne, Branko?). Veliko lažje je to, kot pa da priznaš, da smo na našem planetu naredili veliko sranje in da se nam sedaj to vrača.

Mogoče pa bi lahko sedaj končno začeli razmišljati tudi o tem kakšen svet želimo zapustiti zanamcem. In če so mladi edini, ki jih skrbi za naš svet je tudi očitno zakaj je tako … Ker bodo oni morali živeti v tem svetu, ko nas že precej časa ne bo. In prav se mi zdi, da mladi povedo kakšen svet si želijo!

Če so pred vrsto let potekali protesti proti jedrskim elektrarnam, imam sedaj občutek, da se vsi zavedamo, da so to najbolj čiste elektrarne, ki povzročajo najmanj škode naravi. Ampak v Sloveniji je lažje postaviti TEŠ6 in si krepko omastiti brke, kot pa razmišljati daljnoročno in poskrbeti za električno neodvisnost.

Fetiche bar gourmet pizza iz kislega testa had testira pizze003
Fetiche bar gourmet pizza iz kislega testa had testira pizze003