V mesu nasli dodano zveplo v prahu inspektorji to odkrili sele po koncu žar sezone V mesu nasli dodano zveplo v prahu inspektorji to odkrili sele po koncu žar sezone

V mesu našli dodano žveplo v prahu / inšpektorji to odkrili šele po koncu žar sezone

Uporaba žvepla v prahu je v Sloveniji prepovedana. Mesu povrne rdečo barvo in svež videz. Pa vendar so inšpektorji ta aditiv našli v mesu, vendar so to odkritje odkrili šele po koncu žar sezone. Meso z žveplom v prahu sta prodajala Tuševa supermarketa v Grosuplju in Lescah, Mercatorjeva hipermarketa Kranj Primskovo in Celje in Interspar v Cityparku Ljubljana.

Meso, ki je bilo “dodatno obogateno” s sulfiti je bilo ravno meso za pleskavice in čevapčiče. Tisto meso, ki je že zmleto – sam sem v časih, ko sem še jedel meso vedno izbral kos mesa in prosil, če mi ga zmeljejo pred menoj. Tako sem bil vsaj prepričan, da sem dobil sveže meso in brez “raznih” dodatkov. Očitno pa se sedaj časi spreminjajo in ljudje raje kupijo že zmleto meso.

Očitno je to pogosta praksa mesnic, ki so znotraj trgovin in kjer vnaprej pripravljajo maso za čevapčiče. Ker meso ni več na pogled tako “lepo”, mu očitno dodajo žveplov dioksid (E220-E228) in posledično imajo spet povsem sveže meso. V trgovinah, kjer nimajo svojih mesnic tega niso našli, saj so čevapčiči, ki jih lahko kupite pri njih podvrženi očitno strožjim kriterijem, predvsem pa so že vnaprej pakirani.

Žveplo v prahu ne predstavlja težav za vse, ampak za tiste, ki so občutljivi in imajo alergijo na sulfite in SO2 in lahko pri njih povzročijo reakcije. Ob vsem tem se mi zastavlja preprosto vprašanje – zakaj niso obvestili javnosti takoj o tem? In zakaj so jo obvestili šele sedaj, ko je konec žar sezone?

V mesu nasli dodano zveplo v prahu inspektorji to odkrili sele po koncu žar sezone
V mesu nasli dodano zveplo v prahu inspektorji to odkrili sele po koncu žar sezone