Ljubljana se bo novembra ponovno spremenila v gurmansko prestolnico Slovenije. Na različnih lokacijah bodo bogat celomesečni program vrhunskih doživetij, zbranih v festivalu November Gourmet Ljubljana, ustvarjali domači priznani kuharski mojstri, najboljši vinarji in pivovarji ter pridelovalci surovin, zaradi katerih so nabavne verige kratke, naša hrana pa sveža in okusna. Sodelujoči na festivalu bodo svojim gostom in obiskovalcem približevali tako tipične jedi in pijače Ljubljane in njene okolice kot tudi tiste z različnih koncev Slovenije.

Ljubljana je v svetu vedno bolj prepoznavna po svoji gastronomski ponudbi, kar dokazujejo tudi priznanja, kot je  finalna uvrstitev za laskavi naziv The Best Food Destination. V okviru nagrad International Travel & Tourism  jo bodo podelili na začetku novembra na eni najpomembnejših turističnih borz na svetu World Travel Market v Londonu. S podelitvijo nagrade skorajda sovpada pričetek festivala, ki med meščani in obiskovalci Ljubljane velja za enega med najtežje pričakovanimi. November Gourmet Ljubljana namreč v enem mestu in pod enotno znamko združuje raznoliko in pestro gastronomsko ponudbo, temelječo na principih trajnosti. 

Že za zajtrk lokalno in sezonsko

Gurmanski festival poleg odkrivanja najboljših načinov za okušanje v prijetni družbi opozarja tudi na pomembnost prehranjevanja na naše dobro počutje in zdravje. Ljubljana je s projektom Zelene nabavne verige prepričala mednarodno žirijo za uvrstitev med finaliste za najboljšo globalno kulinarično destinacijo leta. S tem projektom Turizem Ljubljana tudi izpolnjuje svoje poslanstvo razvoja trajnostnega turizma in ustvarjanja dobrih pogojev tako za tuje goste kot lokalno prebivalstvo.

Okusno doživetje v okviru  Zelenih nabavnih verig je Ljubljanski zajtrk, ki bo zaznamoval predvsem prvi teden dogajanja na festivalu November Gourmet Ljubljana. Izbrani ponudniki po mestu (Gostilna na Gradu, Hiša pod Gradom, Bistro Ek, Magda, kavarna Sputnik, Falafel, Paninoteka, Slovenska hiša, Slovenska hiša Figovec, Moji štruklji, Grand café Ljubljana, Kodila in Landerik) bodo pod enotno oznako na meniju med 4. in 10. 11. nudili lokalno pridelane sezonske jedi, primerne za vsak okus. Tovrstni zajtrki so tudi sicer del redne ponudbe marsikaterega omenjenega lokala in predstavljajo vsakodnevno kakovostno ponudbo za meščane.

Del Zelenih nabavnih verig je tudi Borza lokalnih živil in 14. 11. bo odlična priložnost spoznati njeno delovanje. Dogodek s pričetkom ob 10. uri v ABC pospeševalniku v BTC bo namenjen predvsem povezovanju lokalnih pridelovalcev z gostinci, hotelirji, šolami, vrtci in drugimi gospodarskimi subjekti v prizadevanjih po  povečanju uporabe lokalno pridelanih surovin. Tovrstni način predstavlja način za spoznavanje dobaviteljev zdrave hrane, ki je nastala v ljubljanski urbani regiji.

Je pivo novo vino? 

Gastronomski festival bo zaznamovalo nekaj prireditev, namenjenih spoznavanju v Sloveniji pridelanih vin in piva. Tradicionalna Ljubljanska vinska pot – martinovanje v Ljubljani  bo v starem mestnem jedru potekala 9. 11. Približno 90 vinarjev in kulinaričnih ponudnikov bo nudilo več kot 450 vinskih vzorcev in številne Martinove dobrote, tudi z označbo Okusi Ljubljane. Dogajanje bo popestril kulturno-umetniški program.

Tradicionalni, že 22. Slovenski festival vin (14., 15. 11.), bo v Cankarjev dom poleg vinarjev privabil tudi različne strokovnjake, kar bo ljubiteljem omogočilo poglobljeno spoznavanje vina in širše kulture njegovega pitja. O tem se bodo lahko še podrobneje poučili v Mali vinski šoli z vrhunsko vinsko strokovnjakinjo Miro Šemić, kjer bo poudarek na osnovi senzorične analize vina (28. 11.).

Ste vedeli, da naj bi v letu 2018 v Sloveniji delovalo 87 pivovarn, ki so proizvedle 93 milijonov litra piva? Slovenci s pomočjo trenda mikropivovarn z butičnim pivom vedno bolj vzbujamo pozornost tudi na tem področju. Fenomenu povečanega zanimanja za pivo bodo posvečeni trije večerni dogodki v pivnici Lajbah – ena debata (13. 11.) in dve večerji, na katerih bodo spajali hrano s pivom (20. 11.) oziroma preizkušali, kako se lahko hkrati ob jedeh pijeta vino in pivo (27. 11.).

Sprehodi po različnih doživetjih

Turizem Ljubljana bo v okviru festivala November Gourmet Ljubljana vsak petek in soboto v novembru izvajal  posebne vodene kulinarične ture, ki so sicer del njegove redne ponudbe organiziranih ogledov in doživetij po Ljubljani.

Na Okusih Ljubljane spoznavate kulinarično ponudbo mesta in njeno zgodovinsko izročilo, vključuje pa tudi degustacije tradicionalnih ljubljanskih jedi. Na Pivovskem doživetju okušate različne vrste lokalnih piv in izveste vse o bogati zgodovini pivovarstva v Ljubljani. Ljubljansko vinsko doživetje odkrije gostom odgovor na vprašanje, zakaj je Slovenija ena najboljših (neodkritih) vinskih dežel na svetu, in mu ponudi pokušino devetih vin iz treh vinorodnih dežel. Na najnovejšem doživetju Turizma Ljubljana Dobimo se na plac pa obiskovalci spoznavajo živahen utrip tržnice z obiskom stojnic lokalnih ponudnikov svežih pridelkov in izdelkov, ogled pa zaključijo s pravim Ljubljanskim zajtrkom, pripravljenim iz tega, kar so videli, okušali in vonjali na tržnici. 

Ljubljansko kosilo ob popevki in tematske večerje

Med prijetne butične dogodke festivala sodijo tematska kosila in večerje inovativnih kuharskih mojstrov.

Po domačem bo dišalo vsako novembrsko nedeljo v Bistroju Švicarija sredi parka Tivoli, kjer bodo ob zvokih uspešnic iz zlatih časov Slovenske popevke stregli nedeljsko ljubljansko kosilo. Zimzelene melodije in raca –  Bistro Švicarija bo tudi prizorišče edinstvene Martinove večerje s Slovensko popevko (9. 11.) s pet hodnim menijem. Večerji bo sledila zabava z DJ Udo Brennerjem.

Tematska večerja Winner, winner beef dinner s sedem hodnim menijem bo namenjena ljubiteljem mesa. V sodelovanju Meat Businessa in Destilarne Karakter bo potekala v Rashushka Food Studiu (2., 7. 11.). Tu bo za vas dvakrat kuhal tudi  komaj 19-letni Tin Hadžić Žorž. Izvedel bo 50. večerjo pod naslovom Skuhaj si moj lajf (9. 11.) in večerjo Zgodovina je fina: Antični Rim, za katero mu je izziv približati antično kulinariko sodobnemu gostu (23. 11.).

Na Kočerji (21. 11.) pa bosta svoje ideje združili Polona Klačnik Pola, učiteljica in predavateljica o peki kruha in drugih dobrot z divjim kvasom (drožmi), in Chef Kamala s kulinariko, ki jo je osnovala na rastlinah, začimbah in dišavah.

Tematske delavnice

Polona Klačnik Pola in Chef Kamala bosta v Rashushka Food Studiu izvedli tudi posebni delavnici. Prva bo prikazala zdrav način peke kruha, kot so jo poznale naše babice (15. 11.), medtem ko bo Chef Kamala naučila udeležence delavnice Začini svoje življenje  drzne uporabe začimb z različnih koncev sveta (30. 11.).

Kako polepšati svojo jutranjo kavo pa bo govora in praktičnega dela na delavnici Latte Art priprave kav in čajev z mlekom (16. 11.).

Vodnik za gurmane, novost Ljubljane

Med festivalom November Gourmet Ljubljana bo v prestolnici potekalo tudi vseslovensko strokovno srečanje 66. Gostinsko turistični zbor Slovenije (11.–13. 11.). Del njegovega pestrega dogajanja bodo različna strokovna tekmovanja v živo, Promenada slovenskih okusov, predavanja, dobrodelna gala večerja v sodelovanju z vrhunskimi kuharskimi mojstri Igorjem Jagodicem, Juretom Tomičem in Tomažem Kavčičem ob vinski spremljavi po izboru Mire Šemić. Udeleženci zbora bodo spoznavali ponudbo Ljubljanskega zajtrka, predstavljena pa bo tudi nova, druga izdaja gastronomskega vodnika Gault&Millau za Slovenijo.

Letošnja razveseljiva novost je, da bo Ljubljana dobila poseben, svoj gastronomski vodnik. Posebna izdaja Gault&Millau Ljubljana/ Ljubljanska kakovost bo lansirana 22. 11. na prireditvi November Gourmet Finale v Mestu oblikovanja na Dunajski cesti 123 v Ljubljani. Poleg osredotočenosti na gurmansko ponudbo naše prestolnice bo ta izdaja prinesla še nekaj drugih zanimivih vsebin, s čimer bodo tako domačini kot obiskovalci dobili edinstven pripomoček za najboljša raznovrstna doživetja po mestu.

Nov okus in nagradni natečaj

Vrhunec dogajanja v okviru najokusnejšega festivala v prestolnici bo November Gourmet Finale v Mestu oblikovanja na Dunajski cesti 123 v Ljubljani (22. 11.). Obeta obilo posebnih doživetij ob kreacijah najboljših ljubljanskih kuharskih mojstrov in v sproščeni družbi poznavalcev s področja gastronomije in njenih navdušencev.

Na tem dogodku bo posebna žirija izbrala zmagovalca natečaja Nov okus Ljubljane. Na natečaj se lahko prijavi vsakdo, ki bo pripravil izviren recept iz predpisanih sestavin in ga skupaj z avtorsko fotografijo jedi med 2. in 13. 11. naložil na spletno stran https://gourmet-lj.si. Spletno glasovanje med 14. in 20. 11. in glasovanje strokovne žirije bo dalo tri finaliste, ki bodo razglašeni 21. 11. Predstavljeni bodo na dogodku November Gourmet Finale, kjer se bodo pomerili v kuharskem boju za končno zmago.

V času trajanja festivala bo med 2. in 30. 11. na Instagram profilu @gourmet_ljubljana potekala nagradna igra Moja Gourmet Ljubljana za najboljšo fotografijo na temo kulinarike. V njej bo sodeloval vsakdo, ki bo ob objavi fotografije ljubljanske kulinarične ponudbe na svojem Instagram profilu objavil tudi ključnik #gourmetlj. Strokovna komisija bo vsak teden med vsemi sodelujočimi izbrala zmagovalca in ga ob četrtkih objavila na Instragram profilu @gourmet_ljubljana.

Rezervirajte si torej čas za vrhunska gurmanska doživetja v novembru – in to le v enem mestu.

Bogato dogajanje vam bo razkrilo, zakaj velja Ljubljana za eno najboljših gastronomskih destinacij na svetu.

Več informacij: https://gourmet-lj.si/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.