LG UltraGear 34GK950F B gaming monitor monitorji LG UltraGear so ustvarjeni za gajmerje1 LG UltraGear 34GK950F B gaming monitor monitorji LG UltraGear so ustvarjeni za gajmerje1

Monitor LG UltraGear 34GK950F-B je ustvarjen za “gejmerje” / igralce računalniških iger

Ko sem pred časom dobil možnost, da testiram LG UltraGear 34GK950F-B gaming monitor, sem bil pred veliko dilemo. Zakaj? Ker zadnjih 10 let odkar uporabljam Apple naprave (Macbook Air, Macbook Pro) nisem uporabljal monitorja. Da, prav ste prebrali. Za svoje delo mi zadostuje zaslon Macbooka. Vendar sem se odločil, da vseeno odpeljem monitor LG domov in ga stestiram …

Ta objava ni plačana. LG-jev monitor, ki stane 999 evrov, mi je na test posodilo podjetje Panteh d.o.o..

UltraGear je ime novih LG-jevih monitorjev za računalniške igre. In med njih sodi tudi LG UltraGear 34GK950F-B. Gre za 34 inčni ukrivljen monitor, ki uporabniku ponuja visoko kakovost slike in izjemno hitrost. To omogoča tehnologija Nano IPS, ki pokriva 98 odstotkov barvnega prostora DCI-P3. Vgrajeno ima tehnologijo AMD Radeon FreeSync 2, kar omogoča prikaz slike brez utripanja. Visoka frekvenca osveževanja 144 Hz pa omogoča, da so predmeti na zaslonu izrisani bolj jasno, kar je zelo dobrodošlo pri igranju igric.

Par karakterističnih podatkov:

  • 34″ 21:9 UltraWide QHD Curved IPS Display
  • QHD – 3440 x 1440
  • Radeon FreeSync 2 Technology
  • 144Hz Refresh Rate
  • DCI-P3 98% with Nano IPS
  • VESA DisplayHDR™ 400
  • Response time: 5ms (GtG at Faster), 1ms MBR
  • Viewing Angle: 178º (R/L), 178º (U/D)
  • Input / Output: 2 x HDMI, Display Port, USB Up-stream, USB Down-stream, Headphone Out

Ko sem monitor nalagal v Opel Tigro sem ugotovil, da imam premajhen avto za ta monitor. No, nekako mi je uspelo pripeljati monitor do doma in z največjim veseljem sem se lotil unboxinga. Veselil sem se, da bom lahko na monitorju odigral kakšno igrico. Vendar …

V škatli je stojalo za monitor, vsi priključni in napajalni kabli in pa monitor. Stojalo lahko sestavite v manj kot minut in za to ne potrebujete posebnega orodja – sicer stojalo delu malce rahlo, vendar dobro opravlja svojo funkcijo. Predvsem pa omogoča preprost dvig in spust ukrivljenega monitorja.

Na žalost monitor nima USB-C priključka. Sam sem nanj priključil Macbook Aira – preko Thunderbolt 2 priključka in s pomočjo HDMI kabla. Najprej sem s pomočjo “joysticka” na spodnji strani nastavil monitor – všeč mi je, da sam monitor prepozna priključeno napravo in jo prilagodi. Omogoča pa tudi ročne nastavitve za vse tiste, ki točno veste kakšno hitrost osveževanja potrebujete za vašo najbolj priljubljeno igrico in teh nastavitev po profilih je precej.

Glede na to, da nisem “gejmer” in da razen Fortnitea sploh ne poznam igric, sem se odločil, da raje poskusim ta monitor kot monitor za vsakodnevno uporabo. In bil sem navdušen. Nad barvami, nad odzivnostjo, predvsem pa nad velikostjo uporabne površine, ki mi jo omogoča QHD – 3440 x 1440 pikslov. V bistvu sem se ti tako dobro razporedil zame uporabne aplikacije po zaslonu, da ko sem se poslavljal od monitorja sem ugotovil, da bi dejansko lahko takšen zaslon uporabljal vsak dan za zabavo in tudi za poslovno uporabo.

Kljub temu, da sem imel najprej občutek, da me bo motila ukrivljenost zaslona, sem se ga po par minutah povsem navadil. In povsem razumem, da so “gejmerji” navdušeni nad ukrivljenimi zasloni, saj imaš res občutek, da se vse skupaj dogaja ne samo pred teboj, ampak že skoraj okoli tebe.

Po dolgem času mi je bilo žal, da nimam doma stacionarnega “gejmerskega” računalnika s katerim bi lahko izkoristil vse danosti monitorja, predvsem pa bi lahko igral igrice, kjer je pomembna velika odzivnost in osveževanje zaslona.

Sam bi takšen monitor z veseljem imel na svoji mizi in ga vsakodnevno uporabljal. Nič več mi ne bi bilo potrebno preklapljati med različnimi okni, ampak bi imel vse na enem mestu. Žal mi je, da nisem dal monitor testirati kakšnemu oblikovalcu – me zanima njihovo mnenje o zakrivljenih monitorjih in če je to za njih slučajno moteč faktor?

Glede na to, da kmalu prihaja čas božičkov in dedka mraza, pa se bo ta monitor verjetno znašel na kakšni listi želja. No, tudi jaz razmišljam v tej smeri, da bi lahko napisal dedku mrazu svojo željo …