Slovenija ima 2.078.938 prebivalcev. Hrvaška ima 4.105.267 prebivalcev (vir). V Sloveniji je Vlada za nakup zaščitne opreme v času koronavirusa podpisala za preko 266.000.000 evrov pogodb s posredniki. Hrvaška pa je uvozila za 52.000.000 evrov opreme direktno od proizvajalcev na Kitajskem – in za 1.700.000 evrov preko posrednikov. Številke so iz medijev, kajti uradne informacije se vsak dan razlikujejo …

Kaj te številke prikazujejo? To, da nas je Vlada zelo zelo dobro “zaščitila”. No, v bistvu posrednike, ki so si odrezali tudi 150 odstotne marže pri nakupu opreme, ko so ljudje umirali, kajne Zdravko Počivalšek?

Mogoče lahko naredimo preprost preračun:

  • v Sloveniji so nabavili na prebivalca za 127 evrov zaščitne opreme
  • na Hrvaškem so nabavili na prebivalca za 13 evrov zaščitne opreme

Potem je potrebno to pogledati skozi prizmo mrtvih zaradi koronavirusa. Na današnji dan so številke sledeče:

  • v Sloveniji imam 103 mrtve zaradi koronavirusa
  • na Hrvaškem imajo 94 mrtvih zaradi koronavirusa

Vsak si lahko sam preračuna kolikšno je število mrtvih na milijon prebivalcev v posamezni državi. Ampak po porabljenem znesku za zaščitno opremo bi bil trdno prepričan, da bomo imeli v Sloveniji precej manj mrtvih kot pa na Hrvaškem. Pa temu ni tako.

Torej je izjava, da so ljudje umirali, ki jo je v nedogled ponavljal Zdravko Počivalšek bila zavajanje, kot je večina njegovih izjav, ki jih je izrekel v tem času. Ampak ni poanta on v tem zapisu. Ampak škoda, ki jo bomo Slovenci v naslednjih letih plačevali zaradi odločitev in zaradi netransparetnega naročanja zaščitne opreme – vsaka oddaja Tarča zgolj in samo še bolj poglobi moje nezaupanje v to kar se je dogajalo v zadnjih dveh mesecih in kako so si nekateri omastili brke.

Tudi na Češkem, v Avstriji in v Nemčiji so se odločili, da bodo nabavljali zaščitno opremo direktno, brez posrednikov. In tudi pri nas bi to lahko storili – podjetje Sinopharm je pripravilo precej precej precej bolj ugodno ponudbo, kot pa so bili zneski, ki jih je naša vlada plačevala posrednikom za zaščitno opremo – seveda je večina brez pravih certifikatov in nihče se ni vprašal še kakšno škodo so te maske lahko povzročile posameznikom?

Seveda je vlada pripravila “dokument”, kjer vse skupaj razloži. Od vsega “špehovja” je v bistvu zgolj ducat strani, kjer omenjajo te “transparentne” nabave in kjer razlagajo kako je vse skupaj potekalo. Seveda je vsakomur jasno zakaj je šlo v teh primerih in zakaj so posel dobila podjetja, ki so imela takšne in drugačne veze s strankami, ki so sedaj v vladi …

Je kdo pričakoval, da bo kakorkoli drugače?

maska
maska