V zadnjem času je vsak od nas že večkrat zasledil #blacklivesmatter (#BLM). Sicer se ta skovanka pojavlja že neskončno let, ampak v zadnjih tednih je eskalirala in zaokrožila po celem svetu. Na drugi strani pa so nekateri začeli svojo agendo z uporabo #alllivesmatter, ki pa je povsem rasističen odgovor na #BLM.

#blacklivesmatter je gibanje, ki se zavzema, da bi imeli vsi temnopolti enake pravice, predvsem pa tudi možnosti in tudi tretiranje družbe, kot ga imajo vsi ostali ljudje. Ker sem v zadnjem času opazil veliko spinov na to temo – ljudje si želijo, da jih drugi tretirajo kot ljudi! Je to tako težko razumeti? Je težko razumeti, da zaradi barve kože še nisi kriminalec, posiljevalec in vse ostalo, kar jim nekateri ljudje pripisujejo?

In potem je na drugi strani #alllivesmatter, ki je rasističen odgovor na #BLM in je v zadnjem času uporabljen za spinanje in odvračanje pozornosti od resničnega problema, ki ga naslavlja #BLM. #alllivesmatter je direkten napad na #blacklivesmatter in je slogan tistih, ki nasprotujejo enakim pravicam temnopoltim. Uporabljajo ga predvsem tisti, ki poudarjajo “nadmoč” bele rase in so v zadnjih letih na krilih politike dobili zagon, predvsem pa so njihova stališča radikalna.

To, da nekdo ne razume razlike #blacklivesmatter in #alllivesmatter v tem času ne more biti več izgovor. Gre pa dejansko v tem primeru za to, da se imajo nekateri za superiorno raso.

Za lažje razumevanje za kaj gre v primeru #alllivesmatter (hvala komentatorki za to plastično razlago):

  • v mestu zagori hiša
  • pripeljelo se gasilci in začnejo gasiti
  • ukrotijo plamene in hiša ne gori več
  • pojavijo se ostali prebivalci mesta in zahtevajo, da gasijo tudi njihove hiše, čeprav niso ogrožene in ne gorijo

Je sedaj bolj jasno zakaj se razlikujeta #blacklivesmatter in #alllivesmatter?

Če koga zanima še bolj natančna razlaga je tole super razlaga – Why You Need to Stop Saying “All Lives Matter”, predvsem pa iz vidika, da ne bo več zavajanja glede teh dveh ključnikov …

Kaj je blacklivesmatter in zakaj je alllivesmatter rasisticen odgovor na BLM
Kaj je blacklivesmatter in zakaj je alllivesmatter rasisticen odgovor na BLM