V zadnjem času je vsak od nas že večkrat zasledil #blacklivesmatter (#BLM). Sicer se ta skovanka pojavlja že neskončno let, ampak v zadnjih tednih je eskalirala in zaokrožila po celem svetu. Na drugi strani pa so nekateri začeli svojo agendo z uporabo #alllivesmatter, ki pa je povsem rasističen odgovor na #BLM.

#blacklivesmatter je gibanje, ki se zavzema, da bi imeli vsi temnopolti enake pravice, predvsem pa tudi možnosti in tudi tretiranje družbe, kot ga imajo vsi ostali ljudje. Ker sem v zadnjem času opazil veliko spinov na to temo – ljudje si želijo, da jih drugi tretirajo kot ljudi! Je to tako težko razumeti? Je težko razumeti, da zaradi barve kože še nisi kriminalec, posiljevalec in vse ostalo, kar jim nekateri ljudje pripisujejo?

In potem je na drugi strani #alllivesmatter, ki je rasističen odgovor na #BLM in je v zadnjem času uporabljen za spinanje in odvračanje pozornosti od resničnega problema, ki ga naslavlja #BLM. #alllivesmatter je direkten napad na #blacklivesmatter in je slogan tistih, ki nasprotujejo enakim pravicam temnopoltim. Uporabljajo ga predvsem tisti, ki poudarjajo “nadmoč” bele rase in so v zadnjih letih na krilih politike dobili zagon, predvsem pa so njihova stališča radikalna.

To, da nekdo ne razume razlike #blacklivesmatter in #alllivesmatter v tem času ne more biti več izgovor. Gre pa dejansko v tem primeru za to, da se imajo nekateri za superiorno raso.

Za lažje razumevanje za kaj gre v primeru #alllivesmatter (hvala komentatorki za to plastično razlago):

 • v mestu zagori hiša
 • pripeljelo se gasilci in začnejo gasiti
 • ukrotijo plamene in hiša ne gori več
 • pojavijo se ostali prebivalci mesta in zahtevajo, da gasijo tudi njihove hiše, čeprav niso ogrožene in ne gorijo

Je sedaj bolj jasno zakaj se razlikujeta #blacklivesmatter in #alllivesmatter?

Če koga zanima še bolj natančna razlaga je tole super razlaga – Why You Need to Stop Saying “All Lives Matter”, predvsem pa iz vidika, da ne bo več zavajanja glede teh dveh ključnikov …

Kaj je blacklivesmatter in zakaj je alllivesmatter rasisticen odgovor na BLM

Kaj je blacklivesmatter in zakaj je alllivesmatter rasisticen odgovor na BLM

5 Responses to Kaj je #blacklivesmatter in zakaj je #alllivesmatter rasističen odgovor na #BLM?

 1. Tone pravi:

  Had, tukaj te je pa odneslo malo predaleč stran – trditi, da je ALM rasističen slogan je naravnost neverjetno. S čim tukaj propagira belsko nadvlado ali rasizem? Saj ne poveličuje WLM ampak dejansko enači vse. Ali ni ravno to cilj vseh, da smo vsi enaki, ne glede na kožo? Da veljamo vsi enako? Težava je verjetno nastala, ker imajo črnski voditelji slab PR in bi rabili boljšega Copya. Ker če bi namesto BLM od štarta oni za svoj slogan osvojili ALM, bi s tem vsem dali jasno vedeti, da naj za VSE veljajo enaka pravila in pravice, tudi zanje. Da ne sme biti razlikovanja na podlagi kože. Da smo vsi isti in vsa življenja enako vredna. Tako pa so se sami ujeli v zanko rasizma in se odločili narediti ločnico med seboj in ostalimi. Kam potem sodimo vsi ostali? Saj ja ne misliš, da je svet le črno/bel? So Azijci tudi črnci? So morda belci? Kaj so Indijanci? Kaj spadajo mulati? So dovolj črni ali preveč beli? In ravno te delitve, BLM, Black Entertainment Television, BET Awards,… so tiste, ki izključujejo vse ostale. Si kje zasledil Cable White News ali MTV White Awards? Sliši se grozno, a ne? Preberi še enkrat prejšnje črnske. So vključevalne ali izključevalne? Je rasizem vključevanje vseh (All) ali segregacija na podlagi barve kože (npr. Black)? Ali ni osnovni cilj ravno to, da ljudje spoznamo, da smo vsi enaki, ne glede na barvo kože? In to ne dosežeš z vpitjem, da šteješ samo ti oz. tvoja polt. Kaj pa npr. BlueLivesMatter? Je to tudi rasistično? So vsi policisti belci? Na žalost se v današnjem času politične korektnosti zdi kot da pri določeni tematiki odpove vsak razumen pogled na situacijo in prevlada strah, da če rečeš karkoli drugega kot nekdo zahteva, si takoj rasist, fašist,… A naj te ne bo strah povedati na glas, da nekaj ni v redu. Ker s tem narediš veliko več za resen diskurz in rešitev problematike.

   • Tone pravi:

    Čestitke, z eno strip slikico si rešil celoten problem rasizma :-)
    No zdaj pa resno, če je to argument za potrditev, potem ni čudno, da je nivo komunikacije tu kjer je. Ko ljudje namesto argumentiranja uporabljajo samo še meme ali žaljivke. Pa če se malo pohecamo s tvojo strip argumentacijo. Forest trees matter, right? Kaj pa sestavlja tole tvojo drevesno džunglo? Sami rjavi hrasti? Njih je treba pustit, bele breze pa komot posekat, saj jih je toliko več, al kako? Pa tisto rumeno podrast, ki se razrašča se tudi pokosi, da ne moti rjavega hrasta? Se pravi sekamo vse samo ne rjavega debla? In ko sekira udari po rjavem deblu, vik in krik, ko pa padajo bele breze pa se kosi rumena podrast, tisto je pa pač privilegij belih debel in sistemskega sejanja rumene podrasti? Vem, hecno je brati o nekih deblih. A kaj ko je še bolj hecno kot odgovor lepit nek strip, ki žali inteligenco tako bralca kot avtorja.

 2. Nekdo pravi:

  blm je gibanje katero je bilo nastavljeno ali izkoriščeno za trenutni insurgency projekt ki potega v združenih državah amerike za izvolitev kandidata iz dnc stranke. v kolikor vam te zadeve niso jasne kako izkoristiti neko obstoječo gibanje za lastne politične namene se ozrite v smeri sirije, iraka, ukrajine, ekvadorja itd. in glede na to kaj je tukaj rasistično vaše opredelitve definitivno na to listo dajo tudi vse ki še znajo razmišljat. podpirate totalitarizem vlade preko googla in ostalih tehničnih podjetij in v takšnem svetu tudi za vas ne bo prostora. dejansko izdajate človeštvo. tako da upam izkoristite stopnišče danes za vse drugo kot pa za prehajanje med etažami.

  in v kolikor vam ni jasno kdo je spoznor vsega…
  https://youtu.be/lkYKCWKt1MQ?t=438

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.