Petek. Dan za proteste. Rumeni jopiči so obljubljali rumeni monitoring – prišlo jih je 6 in bili so oblečeni v črno in prepoznavni na daljavo. Prav tako je v Ljubljano prišlo tudi 11 harmonikarjev v zelenih kapah, ki podpirajo nasilnega harmonikarja Marka na Prešernovem trgu. Seveda je to izkoristil Marjan Podobnik in stranka SLS. Ampak na njihovem mestu se jaz s to številko ne bi ravno dičil.

Cel teden so desnosučni mediji objavljali poziv harmonikarjem v Sloveniji, da naj pridejo v petek na Prešernov trg, kjer bodo zaigrali v podporo nasilnemu harmonikarju Marku, ki je prejšnji teden fizično napadel protestnika.

Marjan Podobnik je ugotovil, da je lahko to dobra PR stunt akcija in je uspel nabrati 11 harmonikarjev iz cele Slovenije in jih pripeljal na Prešernov trg. Pogled je bil precej žalosten, saj sem sam pričakoval, glede na številne pozive, da jih bo vsaj par 100. No, realnost je precej drugačna.

Ob 19. uri, ko so se začeli protesti na Prešernovem trgu, ni bilo nikjer več nobenega harmonikarja, pa tudi Marjan Podobnik je pobral šila in kopita in harmonikarje odpeljal s Prešernovega trga. Precej žalosten je pogled na par ljudi, ki pridejo podpirati vlado, ko pa se vedno znova hvalijo z lojalnostjo svojih volivcev – očitno temu ni povsem tako, saj se iz tedna v teden dokazuje, da mogoče ljudje podpirajo vlado, ampak zanjo ne bi šli na ceste.

Precej smešna je situacija, ki te od 220.000 volivcev pride podpirat zgolj par ljudi. In verjetno je to za marsikoga precej kruta realnost, ko vidi, da zanj ljudje niso pripravljeni iti na ulice in ga braniti.

Na drugi strani pa je bilo kljub dežju preko 3000 protestnikov, ki smo se mirno sprehodili po Ljubljani in imeli prvo ljudsko skupščino v Argentinskem parku.

protesti
protesti