Ljudje so umirali, je trdil Zdravko Počivalšek, ko je kupoval neustrezno zaščitno opremo in neustrezne ventilatorje, ki jih je preplačal. Seveda ni bil kriv on! Ko so ljudje v DSOjih umirali, ker jih niso pristojni organi znali zaščititi. Raje so izpolnjevali vložne liste in s tem delali selekcijo med starostniki. In sedaj se očitno zgodba iz 1. vala Covid-19 ponavlja. V DSO Hrastnik je rdeča cona z okuženimi stanovalci v kleti doma …

To, da se vlada ne ukvarja z dejanskimi težavami je vsem jasno. Očitno jim je vseeno za starostnike v DSOjih, ki so zopet vir žarišč Covid-19. Najprej je bila Vipava, v zadnjih dneh pa DSO Hrastnik, kjer je 25 aktivno okuženih.

Poleg tega, da so prostor za rdečo cono sedaj uredili v kleti doma, pa se soočajo tudi s pomanjkanjem osebja – zaposlenih imajo 75 ljudi, operativnih je trenutno le 25 oseb, med njimi je šest invalidov, ki delajo le šest ur, je povedal direktor DSOja Hrastnik in dodal, da so v SB Šempeter pri Novi Gorici dpeljali sedem stanovalcev, čeprav je splošna doktrina, da ostajajo vsi v domovih, razen tistih, ki potrebujejo intenzivno nego.

Se spomnite preletov letal? Se spomnite “hvaljenja” naše vlade, da smo bili prvi in najuspešnejši v borbi proti Covid-19? No, saj je jasno, da ni bilo vse tako kot so nam poskušali pričarati, kajne? Da so tam, kjer bi morali poskrbeti za zaščitno najranljivejših – preprosto odpovedali. Ali pa so se odločili, da je to kolateralna škoda?!

Glede na to, da ne obstaja strategija glede DSOjev, kljub vsemu času, ki je minil po prvem valu, je vse bolj jasno, da se s to problematiko očitno ni nihče ukvarjal. Seveda raje trenutna oblast operira s številko 70 mio evrov, ki naj bi bila porabljena za študije (kar seveda ne drži in gre že od začetka za zavajanje in laž), kot pa da bi reševala življenja starostnikov.

In v tem času, ko taista oblast vpije, da ni dovolj domov za starostnike, da so DSOji podhranjeni s številom zaposlenih, se raje odločajo o nabavi 780.000.000 evrov vredne vojaške opreme. Ja, ta vlada ima svoje prioritete in ta vlada se ne ukvarja s tistimi, ki bi nujno potrebovali pomoč in rešitve v tem trenutku, ker potem bo za njih že prepozno.

Namesto, da bi poskrbela vlada, da do novih žarišč v DSOjih ne bi prišlo, se ponavlja scenarij iz 1. vala. Žalostno je videti tole, predvsem pa je te ljudi lahko močno sram, da dopuščajo, da se to dogaja.

Si lahko predstavljate, da so vaši starši v DSOju in imate zvezane roke v tej situaciji? Bi vam bilo ok?

Drugi val covid 19 v dsojih
Drugi val covid 19 v dsojih