5G omrezje v Sloveniji 5G omrezje v Sloveniji

Čehi zavrnili podpis memoranduma o 5G z ZDA / naša vlada ga bo z veseljem podpisala

Danes prihaja v Slovenijo zunanji minister ZDA Mike Pompeo. Namen obiska je podpis memoranduma o 5G. Njegovega obiska se najbolj veseli Anže Logar, ki se bo srečal z njim in ga že ponosno pozdravlja. Medtem, ko so Čehi zavrnili podpis memoranduma z ZDA, bo Slovenija očitno to storila z največjim veseljem.

To, da pride Mike Pompeo v Slovenijo je novica že nekaj časa. Srečanje bo na Bledu in ena izmed tem o kateri se bodo pogovarjali je tudi podpis izjave o varnosti 5G in s tem direktno nasprotovanje Kitajski pri uvajanju tehnologije 5G.

Zakaj vlada v tem času ni bila sposobna javnosti pokazati dokumenta, ki ga bo podpisala mi ni jasno. Odpira pa kup vprašanj in možnosti teorij zarote.

Dejstvo je, da je Kitajska prehitela ZDA na področju 5G. Dejstvo je, da imata Huawei in ZTE že delujoča omrežja, medtem ko ZDA nimajo ničesar. Posledični so lahko ZDA kupujejo čas zgolj tako, da s političnimi manevri poskušajo ustaviti izgradnje omrežij v državah, ki so pro ZDA. In zato je Mike Pompeo prišel tudi v naše kraje. Da bomo dokazali, da smo lakaji ZDA in da bomo podpisali vsak “pildek”, ki ga bo ponudil državni sekretar ZDA. No, Anže Logar se bo lahko slikal z njim in to odtehta vse.

Sicer vlada razlaga ta memorandum z besedami:

Med Slovenijo in ZDA potekajo pogovori glede morebitnega podpisa skupne izjave o varnosti 5G omrežij. Pri tem velja poudariti, da čeprav izjava še ni usklajena, bo njena vsebina v okviru zavez, ki jih je slovenska stran s ciljem zmanjšanja varnostnih tveganj že podala znotraj Evropske unije in Severnoatlantskega zavezništva.

Sam pa se nagibam v drugo smer. Gre zgolj za onemogočanje konkurence s Kitajske, posledično me zanima kaj to pomeni za naše odnose s Kitajsko in za podjetja, ki sodelujejo s Kitajci? Verjetno zgolj kolateralna škoda, ko se želiš prikupiti ZDA …

Kljub temu, da enotnega stališča EU še ni, se je očitno vlada odločila, da bo tole izpeljala po svoje in mi smo lahko zgolj opazovalci – ker ni nikjer nobenih informacij o tem memorandumu … Na besedo pa pač vladi ne verjamem!

5G omrezje v Sloveniji
5G omrezje v Sloveniji