Verjetno se vsi spomnimo par urnega obiska Mikea Pompea v Sloveniji sredi avgusta. Poleg selfijev, ki so jih naredili naši najvišji politični predstavniki je Mike Pompeo dosegel podpis nezavezujočo deklaracijo o varnosti 5G omrežij, ki je Slovenijo postavila na stran ZDA in proti Kitajski in podjetju Huawei. V teh dneh je v javnosti zakrožil interni dokument, ki prikazuje, da naša vlada zaupa Wikipedii in navedbe z Wikipedie uporablja za to, da bi podjetje Huawei opredelila kot tveganega dobavitelja.

Pod dokument sta podpisana Boštjan Koritnik, minister za javno upravo in Uroš Svete, direktor uprave za informacijsko varnost. In v dokumentu, ki je sicer interne narave je med drugim zapisana obrazložitev, zakaj je Huawei grožnja za Slovenijo. Ker podjetje sodeluje s komunistično partijo Kitajske in na Kitajskem ni vzpostavljen zakonodajni ali demokratični sistem nadzora in ravnotežja.

In tole je del, kjer se naš strateško pomembni dokument sklicuje na – Wikipedio! Saj se hecajo, kajne? V bistvu imamo srečo, da se niso sklicevali na Nova24, ali pa celo kar na spletno stran SDS.

Da ne bo pomote, s tem ne jemljem veljave in uporabnosti Wikipedie, ampak sem pa mnenja, da pri tako resnih in daljnosežnih odločitvah o prihodnosti Slovenije se vlada ne more sklicevati na Wikipedio.

To, da se je naša vlada odločila, da stopi v “vojno” proti Kitajski je po mojem mnenju zelo slaba odločitev. Še bolj zanimivo je dejstvo, da je včeraj Hrvaška pokazala sredinec ZDA v istem primeru. Tudi Hrvaško je obiskal Mike Pompeo s povsem enako misijo – vendar s to razliko, da se oni niso uklonili, ampak so se odločili, da bodo storili enako kot Italijani in ne bodo podpisali “nezavezujoče” deklaracije. (vir)

Naša vlada pa je očitno še enkrat pokazala, da je selfie z Mikeom Pompeom več vreden kot pa dobre poslovne prakse. In niti malo ne dvomim, da se nam bo še bridko kolcalo po Kitajski in njeni tehnologiji.

5G omrezje v Sloveniji
5G omrezje v Sloveniji