V Sloveniji obstajajo nasprotniki uvedbe 5G tehnologije V Sloveniji obstajajo nasprotniki uvedbe 5G tehnologije

5G tehnologija / v Sloveniji obstajajo nasprotniki 5G tehnologije

Prav ste prebrali. V Sloveniji obstajajo nasprotniki uvedbe 5G tehnologije. Prav tako obstajajo ljudje, ki verjamejo v “chemtrailse” in ki ne verjamejo, da je zemlja okrogla. Tisti, ki smo malce starejši pa se spomnimo strahov, ki jih je prineslo uvajanje tehnologije GSM v Sloveniji.

Mogoče začnem ravno pri GSM omrežju, ki ga je leta 1995 začel postavljati Mobitel. Sicer par let za ostalimi državami, ampak imeli smo svoje omrežje. Takrat je obstajala vrsta nasprotnikov, ki so opozarjali na škodljivost in sevanje, ki ga povzročajo mobilni telefoni in bazne postaje – ki omogočajo delovanje GSM sistema. Ljudje so “jamrali”, da jim žarijo ušesa, da jih boli glava, da so postali impotentni, da rože in rastline “umirajo”. Sam se spomnim znamenitih študij z rožami, ki pa niso bile nikoli dokazane.

Potem nas kozmična sila vrže skoraj četrt stoletja naprej. Vsak od nas ima v svojem žepu mobilni telefon, ki uporablja LTE omrežje, na roki uro, ki se prav tako povezuje v omrežje, v avtu napravo, ki ima SIM kartico, ki komunicira preko omrežja, da o povsod prisotnem WiFiju niti ne izgubljam besed.

Ko se je pred par leti začelo govoriti o uvajanju omrežja 5G, ki bo omogočil precej hitrejše prenose podatkov, nizek odzivni čas, prav tako pa tudi večjo energetsko učinkovitost so se pojavili “strokovnjaki”, ki so začeli opozarjati na sevanje, ki ga prinaša ta tehnologija.

Tehnologija 5G namreč prinaša cel kup “sladkorčkov”:

 • višje podatkovne hitrosti – od 1 do 10 Gbit/s in nekaj 100 Mbit/s v urbanem okolju
 • večja energetska učinkovitost – tudi do 90 odstotkov manjša poraba energije v omrežju
 • nizek odziven čas – 1 milisekundna zakasnitev med končnima točkama
 • dostopnost vsepovsod – s tem bo omogočen lažji razvoj avtonomnih vozil, interneta stvari, predvsem pa dostopa do hitrega interneta kjerkoli

Strahovi so tako veliki, da se sedaj organizirajo skupine, ki na lokalne skupnosti vršijo pritisk, da se prepove nameščanje anten za 5G omrežje. Da, prav ste prebrali. Mogoče bi se lahko ti “strokovnjaki”, ki kopirajo članke iz spletnih strani, ki so polne teorij zarot mogoče najprej posvetovali o frekvenčnem spektru, kjer 5G tehnologija deluje. Namreč, ta spada med neionizirajoča sevanja. Ionizirajoča sevanja pa so nekaj drugega, vendar nimajo veze s 5G tehnologijo.

Vendar se “naši strokovnjaki” ne dajo. Ja, nekateri verjamejo v brezmadežno spočetje, drugi verjamejo v chemtrailes in da je zemlja ravna, tretji pač, da 5G omrežje povzroča radijacijo in da bomo vsi umrli ..

Mogoče par člankov, ki njihove teorije postavljajo na glavo:

 • According to expert agencies and the studies we have so far, there’s nothing to suggest 5G mmWave is a significant health risk, but it’s clear there is more research to be done on the subject (vir)
 • Radiofrequency energy from wireless devices and networks, including 5G, hasn’t been shown to cause health problems, according to the consensus of the international scientific community (vir)
 • How one scientist and his inaccurate chart led to unwarranted fears of wireless technology. (vir)
V Sloveniji obstajajo nasprotniki uvedbe 5G tehnologije
V Sloveniji obstajajo nasprotniki uvedbe 5G tehnologije

 

 1. Ni vse tako črno-belo. In vsako ne-ionizirajoče sevanje ni enako ostalim z vidika vpliva na žive organizme. Vsak naj sam presodi, čemu je bolj smiselno verjeti, vsakemu pa tudi svetujem, naj se ne zadovolji z mantrami in argumentom »v imenu napredka«. Naša civilizacija je tako rada zaletava, in redkokdaj postavi pod vprašaj resnično smiselnost svojih »izboljšav«.
  https://www.youtube.com/watch?v=BwyDCHf5iCY
  https://www.youtube.com/watch?v=CK0AliMe-KA&list=LLQp-tB5Ih824bUhP06clIvw&index=4&t=53s
  https://www.youtube.com/watch?v=BtstzRC1nI0&list=LLQp-tB5Ih824bUhP06clIvw&t=319s
  In, konec koncev, kot kaže, nismo prav nič bolj nazadnjaški s svojo skepso glede nesporne varnosti 5g tehnologije kot marsikje drugje v »razvitem« svetu. In, kar se mi zdi še pomembnejše, vsak naj se vpraša, ali je 4g omrežje res prepočasno.
  Lp, Neža F

 2. Kaj ni slučajno,da je v Italiji in Španiji,v J Koreji in na Kitajskem največ 5G tehnologije in največ okužb s koronavirusom…Zanima me ali bi lahko bila povezava…
  Če lahko brez žalitev kdo razloži…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja