#OstaniZdrav aplikacija za Android telefone je že na voljo v Google Play trgovini. Ni še na voljo za uporabnike iOS naprav, kljub temu, da je bil v razpisnih pogojih, ki jih je objavilo Ministrstvo za javno upravo, definiran rok 1.8.2020. Očitno ni šlo tako hitro, kot so pričakovali in na kar je opozarjala stroka, da ne bo mogoče.

V teh dneh sem opazil, da Jernej Kuntner “promovira” aplikacijo, ki so ji dali precej nesrečno ime – #OstaniZdrav. Zakaj hudiča s #, ko še tistih par ljudi, ki si jo bo želelo instalirati je ne bo našlo. Ali ne bi šlo bolj preprosto zgolj OstaniZdrav?

V eni izmed anket, ki jo je pripravil MJU sem opazil, da so vsi navdušeni nad aplikacijo, da si jo bodo vsi instalirali in da jo bodo vsi uporabljali, ker rešuje življenja. Očitno se jim niti ne sanja čemu je namenjena aplikacija in kako vse skupaj deluje. Ampak to je povsem nepomembno – za propagando je potrebno včasih posneti tudi “fake testimoniale”.

Če imate tuj Google Play račun, potem si te aplikacije ne boste morali naložiti – precej velik fail, še posebej za to, ker veliko uporabnikov v Sloveniji ima tuje račune. In v Sloveniji so tudi tudi študentje, tuji delavci … Ampak to očitno ni pomembno.

Aplikacija je prostovoljna. Ne obvezna, kot so na začetku omenjali. Pa vendar je jaz ne bom uporabljal.

Še tekst, ki je objavljen pod aplikacijo na Google Play Storeu:

Mobilna aplikacija za varovanje zdravja in življenja ljudi #OstaniZdrav je pripomoček, ki vam sporoči, če ste bili v stiku z okuženo osebo. Z njeno uporabo in upoštevanjem priporočil vsak izmed nas prispeva delež k obvladovanju širjenja virusa ter varovanju zdravja nas samih, naših bližnjih in celotne družbe.

Aplikacija #OstaniZdrav pomaga pri zajezitvi in obvladovanju širjenja okužb z novim koronavirusom, zmanjšuje obremenjenost zdravstvenega sistema in s tem omogoča, da država z milejšimi ukrepi obvlada virus.

Aplikacija #OstaniZdrav nas opozori, da smo bili v stiku z okuženim, zato obstaja večje tveganje, da smo se okužili tudi sami. Tako že nemudoma po opozorilu, ki ga prejmemo od mobilne aplikacije, postanemo pri svojem ravnanju še bolj odgovorni: opazujemo svoje počutje in ob prvem zaznavanju simptomov stopimo v stik z osebnim zdravnikom, se ne družimo, še posebej ne z ranljivimi posamezniki in še bolj dosledno izvajamo preventivne ukrepe (higiena rok in kašlja, nošenje mask in ustrezna medsebojna razdalja).

Z uporabo mobilne aplikacije ravnamo odgovorno do sebe in ostalih, hkrati pa pomagamo pri obvladovanju širjenja okužb z novim koronavirusom. Aplikacija bo epidemiologom močno olajšala iskanje in obveščanje tistih posameznikov, ki so bili v zadnjih 14 dnevih v stiku z okuženo osebo, a jih vseh med epidemiološkim preverjanjem ni bilo mogoče identificirati, prepoznati, denimo vseh sopotnikov v javnem prevozu ali vseh obiskovalcev, ki bi se v gostinskem lokalu nahajali istočasno kot nekdo, ki je okužen z novim koronavirusom.

PROSTOVOLJNA IN BREZPLAČNA UPORABA

Aplikacijo #OstaniZdrav si na svoj pametni mobilni telefon namestimo povsem prostovoljno in brezplačno. Po namestitvi pa bomo hitro in zanesljivo obveščeni o srečanjih z uporabniki aplikacije, ki so morda okuženi ali so bili v stiku z okuženo osebo, pa se tega niti niso zavedali in zato predstavljajo tveganje za morebitni prenos okužbe virusa tudi na nas. Aplikacija ne razkrije niti lokacije niti identitete okužene osebe, sporoči samo, da sta se dve osebi srečali. Funkcije aplikacije lahko kadar koli onemogočimo ali aplikacijo v celoti izbrišemo. S tem se bodo izbrisale tudi vse informacije, ki jih je aplikacija shranila.
Tudi tisti, ki je potrjeno okužen, to informacijo povsem prostovoljno deli z ostalimi uporabniki (pridobi posebno desetmestno kodo, ki jo nato sam vnese v aplikacijo). S tem podkrepi svojo odgovorno ravnanje.

UČINKOVITOST APLIKACIJE

Aplikacija #OstaniZdrav bo svoj namen dosegla, če si jo na mobilni telefon namestimo še preden zbolimo. Samo tako bodo osebe, s katerimi smo imeli stike preden smo izvedeli za okužbo, obveščene in pravočasno ravnale samozaščitno.

Aplikacijo #OstaniZdrav (»aplikacijo«) sta pripravila Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in Ministrstvo za javno upravo (MJU), pri čemer NIJZ skrbi za vsebinski del aplikacije, MJU pa za tehničnega. Oba sta tako skupna upravljavca podatkov, ki se obdelujejo v okviru aplikacije #OstaniZdrav. Aplikacija je namenjena uporabi v Sloveniji.

Ostanizdrav aplikacija
Ostanizdrav aplikacija