Vinjeta 2020 bo rumene barve cena letne vinjete bo 110 evrov mesecne 30 in tedenske 15 evrov Vinjeta 2020 bo rumene barve cena letne vinjete bo 110 evrov mesecne 30 in tedenske 15 evrov

E-vinjeta v Sloveniji od 1. decembra 2021 / cena še ni znana

E-vinjeta v Sloveniji od 1. decembra 2021. Včeraj je vlada potrdila predlog novele zakona o cestninjenju, ki prinaša pravne pogoje za uvedbo elektronskih vinjet za osebna vozila s 1. decembrom 2021. Cena e-vinjete še ni znana, e-vinjeta bo veljala leto dni od nakupa. Sistem bo deloval podobno kot deluje sistem e-vinjete na Madžarskem

Sistem za e-vinjete bo deloval tako, da boste vplačali e-vinjeto, ki bo vezana na vašo registrsko tablico in ne bo prenosljiva (in ne bo v fizični obliki). E-vinjeto boste lahko kupili na bencinskih servisih, preko aplikacije in preko spleta. Ker bo povezana z vašo registrsko tablico bodo na avtocestnem omrežju postavljene kamere, ki bodo snemale tablice in v primeru, da vaša registrska številka ne bo imela plačane e-vinjete vam bo Dars  izstavili kazen za vožnjo brez e-vinjete.

Kot sedaj boste imeli možnost izbirati med tremi e-vinjetami – letna, polletna in tedenska za tri različne kategorije vozil nosilnosti do 3,5 tone. Ob umiku vozila iz prometa bo možno povračilo denarja. Cene e-vinjete še niso znane.

Kdor se je vozil po Madžarski je uporabljal sistem, ki je podoben temu, ki ga bomo imeli pri nas. Na bencinskem servisu (tudi že v Sloveniji pred mejo) kupite e-vinjeto, ki je vezana z registrsko in se vozite po cesti. Sicer je strošek fizične vinjete bil precej majhen, ampak je moral Dars kupiti na zalogo veliko število vinjet. Sedaj bo vse skupaj precej bolj preprosto in predvsem je dobra stvar tega, da bo e-vinjeta imela rok trajanja eno leto od dneva nakupa.

Seveda bo potrebna tudi velika investicija v sistem za e-vinjete, ki ga bo vodil Dars in upam, da ne bodo tega stroška dodali v ceno e-vinjete in se bo cestnina od 1. decembra 2021 povišala!

Mogoče, preden ploskamo tej odločitvi, počakamo še na podatek koliko bo sistem državljane Slovenije stal! In pred tem se vprašamo, če želimo res biti nadzorovani vsepovsod – namreč, s tem bo imel Dars možnost nadzora nad vašimi migracijami … Tole bo še zanimivo … 

Vinjeta 2020 bo rumene barve cena letne vinjete bo 110 evrov mesecne 30 in tedenske 15 evrov

  1. Vinjete so kraja pri belem dnevu. Naj nam vrnejo abc sistem in ga uskladijo s kamionskim sistemom. Tako boš plačal kolikor prevoziš.

    1. Vinjete res niso najbolj poštene, so pa najbolj pametne. Zato jih mnogo več vozi po AC, kot bi sicer. Če bi tudi kamioni imeli vinjetni sistem, jih ne bi srečaval na navadnih cestah, kjer marsikateri vozi zato, da kaj prišpara.

Komentarji so zaprti.