Verjetno se marsikdo spomni časov socializma. Ko smo šli preko meje v Avstrijo po računalnike, videorekorderje in ostalo elektrotehniko in v Italijo po kavbojke, usnjene jakne in čevlje. Marsikdo, ki je volivec desnega pola se z grozo spominja teh dni, ampak pri tem pozabi, da v letu 2020 državljan Slovenije ne sme iti v tujino po nakupih oblačil, ali pa elektrotehnike.

Ne gre za #fakenews, ampak za odlok vlade, ki prepoveduje odhod v sosednje države, če pri tem prečite občinske meje. Seveda pišem o scenariju, ko bi se v Sloveniji radi vrnili brez karantene ali negativnega testa na novi koronavirus.

Z drugimi besedami – če živite ob meji, potem greste lahko preko meje v trgovino, če vam je trgovina preko meje bližja kot tista v vaši občini, ampak zgolj za dve uri in pri tem ne smete kupovati stvari, ki jih zaradi zaprtih trgovin v Sloveniji ni mogoče dobiti – oblačil, obutve, elektrotehnika, …

Da je vse skupaj še bolj neumno – Slovenija vam ne prepoveduje odhoda v tujino. Ampak v tujino ne morete iti, če vaša občina ne leži ob meji, saj v nasprotnem primeru kršite odlok o prehajanju občinskih meja.

Verjetno se marsikdo ob tem sprašuje kdo je tu nor? Kdo sprejema takšne odloke in kdo potem trdi, da lahko Slovenci potujemo v tujino – v bistvu ne moremo, čeprav lahko, kajne? Catch 22.

V socializmu smo lahko vedno šli preko meja. In kupovali v katerikoli trgovini v Avstriji ali Italiji. V letu 2020 pač to ni mogoče. In če vam crkne žarnica, potem imate problem. Ker žarnice so znane, da privlačijo Covid-19 in posledično jih v trgovinah ne smejo prodajati …

katalog

2 Responses to V tujino po kavbojke in elektrotehniko / v socializmu smo lahko šli, v letu 2020 ne smemo

  1. Srečko pravi:

    Idiotski ukrepi

  2. magda pravi:

    ja ful si v avstriji zaželjen sedaj, komaj te čakajo nate.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.