Zadnji teden se potikam po Franciji in ugotavljam, da so Francozi precej resno vzeli Covid-19 situacijo. V mestih ljudje na ulicah nosijo maske, pred vstopom v trgovine si razkužujejo roke, obvezna je uporaba mask v zaprtih prostorih, prav tako pa lastniki lokalov preverjajo izpolnjevanje PCT pogojev pred vstopom v restavracije – tudi na terasah.

Francozi so se mi vedno zdeli ljudje, ki se požvižgajo na pravila in zakone. Njihov način življenja je precej drugačen kot naš, pa vendar sem v zadnjem tednu opazil, da nimajo težav z upoštevanjem ukrepov proti Covid-19. Maske v zaprtih prostorih, maske na ulicah v gužvi … Najbolj od vsega pa me je presentilo preverjanje pogojev PCT za vstop v restavracije, čeprav so to restavracije s teraso.

Tipičen primer. Mesto s par deset tisoč ljudmi in veliko turisti, ki med vikendom okupirajo mesto. V lokal se lahko vstopi zgolj in samo, ko natakar s telefonom poskenira digitalno Covid-19 kodo in ko mu aplikacija javi, da gre lahko gost naprej. Za tiste, ki ne izpolnjujejo PCT pogojev pač ni vstopa. In glej ga zlomka. Nihče ne “pizdi”, skače v zrak zaradi “pravic”, ampak se ljudje obrnejo in gredo svojo pot naprej. In ne, to se mi ni zgodilo v zadnjem tednu enkrat, ampak v večini restavracij v Franciji, kamor sem šel jest.

Pa vendar to ni osamljen primer – vstop na koncert je mogoč samo z izpolnjenimi PCT pogoji. Na vratih je varnostnik s telefonom skeniral kode in spuščal ljudi na prizorišče. In zopet se ni nihče znašal nad njim in mu grozil.

Ja, Francozi me presenečajo. Pozitivno. In zvečer, na sprehodu v mestu so le redki ljudje, ki ne nosijo mask, sicer pa se očitno vsi držijo ukrepov in se zavedajo, da tale Covid-19 ni od muh.

maske v italiji