Policija je na zadnje proteste, kjer je bilo ogromno solzivca (izstreljenih preko 400 nabojev s solzivcem) in pokanja pripeljala policijske pse, prav tako pa so bili policisti tudi na konjih in paradirali po ulicah. Ali se res nikomur ne smilijo živali, ki niso nič krive in dolžne, da jih izpostavljate takšnim razmeram? Posledice za živali so dolgotrajne in nihče me ne bo prepričal, da so te živali navajene takšnih razmer.

Nisem veterinar, da bi lahko podal strokovno mnenje o tej temi. Sem pa nekdo, ki se mu živali smilijo. Ko vidim kako policija med nasilnimi protestniki vodi pse z nagobčniki in zraven njih streljajo s solzivcem in psi to vdihavajo – medtem ko imajo policisti na obrazih zaščitne maske, se mi zdi to povsem neprimerno.

Prav tako je s konji, na katerih so po mestu paradirali policisti. Medtem ko so “robocopi” izstreljavali in zaplinjali s solzivcem Ljubljano, so se policisti na konjih sprehajali med tem dimom solzivca. Policisti z maskami, konjih brez vsega.

A je res kdo padel na glavo? Ali res nihče ne pomisli na živali? Ali je res bolj pomembno to, da s psi “prestrašijo” protestnike kot pa da kdo pomisli na to, da so ti psi tudi živa bitja in jim ni potrebno tega?!?

Nalijmo si čistega vina. Marsikateri pes služi policistu kot živi ščit. Zelo narobe. Čeprav me bo verjetno vsak poskušal prepričati v to, da ti psi tega navajeni in da so ti psi za to šolani. Razumem. Pa vendar pes ne zna povedati, da ne more dihati, da je strel v bližini njegove glave povzročil začasno izgubo sluha … Da konji dihajo solzivec in prenašajo policiste naokoli …

Zame je vse to mučenje živali. In v letu 2021 bi pričakoval, da se tega ne gremo več. Da smo prišli do neke stopnje, kjer se zavedamo, da se zavedamo, da so to živa bitja in z njimi tudi primerno ravnamo. In to, da policija pripelje pse in konje na proteste, kjer letijo vanje kocke in solzivce pač ni ne primerno, niti humano!

policijski psi in konji
policijski psi in konji