5000 mrtvih / vladi pri upravljanju epidemije »popolnoma zaupa« le 7 odstotkov vprašanih

Slovenija je danes presegla še en mejnik, saj je število umrlih s covidom v Sloveniji preseglo številko 5000. Poleg tega je Valicon danes predstavil podatke raziskave #Novanormalnost, kjer vladi pri upravljanju epidemije »popolnoma zaupa« le še 7 odstotkov vprašanih.

14. marca lansko leto je umrl prvi bolnik s covidom, danes pa je Slovenija doživela nov črni mejnik. 5000 mrtvih s covidom – v ta podatek štejejo umrle v bolnišnicah in DSOjih, sicer je število mrtvih še višje. Ta številka je pokazatelj kako učinkovito se je vlada v Sloveniji spopadala z epidemijo.

Neuspešnost vlade pri spopadanju z epidemijo je  razvidna tudi iz nove raziskave Valicona, saj je zaupanje vladi v zvezi z ukrepanjem za preprečevanje širjenja virusa doseglo najnižjo stopnjo.

Stopnja zaupanja (razlika med deležem pozitivnih in negativnih odgovorov, brez neopredeljenih), je padla na -60.  Vladi pri upravljanju epidemije »popolnoma zaupa« le še 7% vprašanih, »bolj zaupa« pa 12%, skupaj torej manj kot petina. Na drugi strani skoraj polovica vprašanih odgovarja, da vladi »sploh ne zaupa« (48%), še dobra četrtina (28%) pa, da vladi »bolj ne zaupa«, 5% vprašanih se ni opredelilo.  (vir)

Glede na to, da se epidemija (ki pri nas ni razglašena, ker nima vlada denarja za to) ne umirja in da je število mrtvih vsak dan višje (včeraj 24), se mi zastavlja vprašanje – koliko mrtvih bo še potrebnih, da bo Janez odšel in prepustil soočanje z epidemijo nekomu, ki mu ljudje bolj zaupajo, predvsem pa, ki se bo znal soočiti z epidemijo.

Žalosten dan za Slovenijo je danes …