nevidno crnilo nevidno crnilo

Nevidna tinta in ostale nebuloze po volitvah

Zadnje dni po volitvah se čudim nekaterim politikom in tudi nekaterim “strankam”, ki jim ni uspelo priti v parlament in sedaj iščejo krivce za to. Najbolj fascinantna mi je teorija o nevidni tinti, ki jo med drugim “predstavlja” Zmago Jelinčič, ki je izpadel iz parlamenta. Da naj bi bila nevidna tinta tista, ki naj bi odločila volitve.

Razumem. Poraz boli. Še posebej, če izpadeš iz parlamenta in potem moraš najti sovražnike povsod. No, lahko jih najdeš tudi v nevidni tinti, ali pa “glasovnicah brez žiga”. Pri slednjih je stvar preprosta. Slikaš glasovnico in ji v photoshopu odstraniš žig.

Pri nevidni tinti je vse skupaj bolj smešno. Že pred volitvami so nekatere “stranke” opozarjale, da morajo volivci iti na volišča v svojimi “kuliji”. Da bo tam nevidna tinta.

Moj medklic bi bil: “Pa dobr no ljudje, a se vam je do konca odpeljalo? A sloni tudi letijo v vašem svetu?”

Ja, nevidna tinta naj bi bila kriva za poraz in izpad določenih strank iz parlamenta. Nevidna tinta “deluje tako”, da izgine po petnajstih minutah (točno tako je časovno določeno) in potem je glasovnica zopet prazna in jo kasneje na novo dopišejo!

Seveda ti teoretiki zarot pozabijo na par preprostih stvari. Da lahko vsak državljan prinese svoj kuli, da marsikdo vzame kuli na volišču, da se oddaja glasovnice v zapečatene skrinje in da nam vsem tem bedijo ekipe oz. prostovoljci različnih političnih strank.

Aja, pa še ena stvar je, če bi slučajno kdo sedaj “posumil”, da je v bistvu krivda v tem, da so potem te glasovnice neveljavne. V Sloveniji je bilo na letošnjih volitvah oddanih 10.858 neveljavnih glasovnic pri 1.188.764* oddanih, kar predstavlja 0,91 odstotka, kar pomeni, da to ni bill faktor za izpad iz parlamenta.

Mogoče pa je čas, da si ti ljudje nalijejo čistega vina in se zavedajo, da v parlament niso prišli zaradi svojega programa, svojih nazorov, svojih nebuloz, predvsem pa svojega odnosa do volivcev. Naj se ukvarjajo s tem kot pa da širijo teorije zarote o nevidni tinti in podobnem.