nina krajnik singularnost nina krajnik singularnost

Singularnost je novi ljudje so umirali / Jeretič je postal povsem prozoren / kaj je singularnost

Verjetno ste med tistimi, ki so v teh dneh prvič slišali besedo singularnost v kontekstu politike in predsedniških volitev. Niste edini. Nina Krajnik, ki kandidira za predsednico Slovenije je očitno po naročilu Sebastjana Jeretiča, ki ji “fura” predvolilno kampanjo začela z množično uporabo besede singularnost, ki pa sicer nima veze s tem kar govori. In tako je singularnost postala novi ljudje so umirali, ki ga je Jeretič predlagal Počivalšku in je le ta odletel iz politike.

Tudi Krajnikovi se bo zgodila enaka zgodba, le s to razliko, da poskušajo SdSovci z njeno kandidaturo priskutiti Slovencem odhod na volišča. Seveda pri tem pomagajo tudi mediji, ki Krajnikovi dajejo prostor – medtem ko ona ne želi odgovarjati na vprašanja, ki se tičejo njenega nasilja in mahanja z nožem. Ker pač za njo veljajo drugačna pravila.

Ona lahko nekomu reče, da je komunist in se potem “sklicuje” na to, da ne gre za etiketiranje, pač pa za strukturno analizo. Medtem ko na vprašanje novinarja o njenem fizičnem nasilju, kar je seveda v interesu javnosti, da izvemo kdo kandidira in kakšno je njegovo zaledje, noče odgovarjati oz. poskuša preusmeriti debato o tem in poduči novinarja, da sploh ne razume kaj sprašuje.

In takšni mediji bodo to osebo še naprej vabili na soočenja, namesto, da bi ji ob njeni aroganci preprosto zaprli vrata.

Ampak nazaj k singularnosti. Na soočenju na N1info je ponovila besedo singularnost 33-krat. Da, prav ste prebrali. Nagovarja volivce, ki seveda ne razumejo pomena te besede, pa močno dvomim, da ga tudi sama v kontekstu predsedniških volitev. Z drugimi besedami – če nimaš vsebine, potem izumi krilatico in furaj celotno kampanjo na njej. Ne, ne boš izvoljen, ampak ljudje si bodo zapomnili singularnost, čeprav s povsem napačno konotacijo.

V Franu piše:

 • síngularnost tudi singulárnost -i ž (ȋ; ȃ) knjiž. posebnost, izjemnost: singularnost umetnine
 • síngularen -rna -o tudi singuláren -rna -o (ȋ; ȃ) neobč.: ~ položaj poseben, izjemen; ~ primer posamezen
  síngularni -a -o tudi singulárni -a -o (ȋ; ȃ) pravn. ~ pravni naslednik; jezikosl. ~e končnice edninske končnice
  síngularnost -i tudi singulárnost -i ž, pojm. (ȋ; ȃ)

Torej gre za posebnost ali izjemnost. Sicer ne ve povsem natačno, ampak je Krajnikova povedala to z anekdoto, ki pa je povsem nasprotje vsemu za kar se zavzemajo na desnem polu. Namreč ona sedaj govori, da bo vsak človek lahko v Sloveniji čutil kar si želi in povedal kar si želi, pa nihče ne bo nasilen po tem.

Če bi Krajnikova premislila preden je ustrelila to kolosalno neumnost – po dveh letih, ko nas je SdS zapirala v občine, ko nismo smeli izražati svoje volje na ulicah, ko vsakor, ki je proti njim ožigosajo in postavijo na sramotilni steber. Ima ta oseba “jajca”, da izjavi kaj takšnega? Sramota.

Torej ne gre za pojem singularnosti iz Frana.

Poskušam naprej. Z matematično singularnostjo:

 • Síngularnost (tudi singulárnost) je v matematiki v splošnem točka, kjer dan matematični objekt ni določen, oziroma je brez »lepih« lastnosti, kot je odvedljivost

Tole bi bila že precej boljša razlaga za njeno singularnost. Pač ker ni “lepih lastnosti” je zgolj singularnost. No, da ne bo kdo vzel tega matematično.

Imamo tudi gravitacijsko singularnost:

 • Gravitacíjska síngularnost (tudi ~ singulárnost in próstor-časóvna singularnost) nastopi, kadar astrofizikalni model, po navadi temelječ na splošni teoriji relativnosti, napove točko neskončne ukrivljenosti. Izraz je v tesni povezavi z matematičnim pomenom »singularnosti«: gravitacijska singularnost nastopi, kadar enačbe pridelajo matematično singularnost.

Verjetno tudi to ne bo, kajne?

Gre mogoče za golo singularnost:

 • Gòla síngularnost (tudi ~ singulárnost) je v splošni teoriji relativnosti gravitacijska singularnost brez dogodkovnega obzorja. Singularnosti znotraj črnih lukenj vedno obkroža površina, od koder svetloba ne more uiti, in jih zatorej ne moremo neposredno opazovati. Gola singularnost je nasprotno točka v prostoru, kjer je gostota neskončna in je opazljiva od zunaj.

Ne bom poskušal biti zabaven, ker to sploh več ni zabavno.

Kaj pa, če gre za tehnološko singularnost:

 • Tehnološka singularnost je dogodek v prihodnosti, od katerega dalje ni mogoče napovedati prihodnosti niti si je približno predstavljati, saj postane tehnološki razvoj tako hiter, da ga ljudje sami ne dohitevamo več. Tehnološki razvoj takrat prevzame umetna inteligenca in si ga ljudem zaradi biološko pogojene omejenosti ni mogoče predstavljati, saj moremo razumeti načina razmišljanja in namenov takšne superinteligence.

Ne. Zagotovo ni ta singularnost.

Mogoče gre za vremensko singularnost:

 • Singulariteta (latinsko singularis – enkraten) v vremenoslovju pomeni, da nek naravni dogodek nastopi ravno na nek dan ali v nekem obdobju. Vremenske simgularitete so bile ugotovljene z dolgoletnimi fenološkimi opazovanji človeških generacij in se širile iz roda v rod.

Ah, kje pa.

Torej, če povzamem vse skupaj. Gre zgolj za en buzzword, ki je namenjen temu, da si ga zapomnimo in nam ostane v mislih. Nima veze z ničemer, kajti lahko bi vzeli katerokoli besedo in jo ponavljali dovolj dolgo, da bi nam ostala v mislih in bi nas tako asocirala na določeno osebo.

Zaradi slednjega predlagam, da čim pogosteje uporabljamo besedo singularnost, da bo izgubila ves svoj smisel in bo Krajnikova pristala tam kjer ji mesto po volitvah. V singularnosti znotraj črnih lukenj!

Prav smešno bo poslušati soočenja, ko bo edino kar bo Krajnikova sposobna povedati – singularnost!

Aja, pa še tole. Nina Krajnik ni za svobodno pravico do splava … Sam to, da bo še jasno o tej kandidatki …