blacktip reef shark blacktip reef shark

#sharkspotting na Maldivih / uspel posneti morskega psa pod vodo

Že od prvega dne na Maldivih sem si želel, da bi med “šnorkljanjem” imel srečo in bi mimo mene plaval morski pes in jaz bi ga posnel. Ker mi je pred par dnevi “umrl” GoPro (ja, tudi to se zgodi), sem se odločil, da grem danes v vodo z iPhone 13 Pro in tvegam. In tveganje se je izplačalo.

Vsak dan sem različno velike morske pse opazoval v njihovem naravnem habitatu. Včeraj, med šnorkljanjem sem videl kako spijo dopoldan – dva skupaj v luknji pod skalo sta bila precej “kjut”. Sicer pa zvečer pridejo blizu obale in navdušujejo turisti, ki jih lahko tako na varni razdalji fotografirajo in snemajo.

Pri tem je seveda potrebno omeniti, da morski psi na Maldivih niso nevarni. V preteklih dneh sem videl več različnih velikosti morskih psov in tri različne vrste. Nurse shark, ki je bil po moji oceni, ko sem ga opazoval s pomola velik okoli 4 metre, blacktip reef shark, ki zraste do meter in pol in whitetip reef shark, ki je velik do dveh metrov.

Aja, pa ne smem pozabiti omeniti baby blacktip reef sharkov, ki se zvečer igrajo v plitvini in se mirno zaletijo v noge, ko stojiš v vodi. Tudi ta video bom še objavil. Ampak sedaj k današnjemu srečanju z morskim psom.

Ko sem plaval, sem opazil, da se nekaj približuje iz globine par deset metrov. Precej večje od tistih ribic, ki jih sicer dnevno opazujem in posledično sem se osredotočil nanj. Ko je plaval kakšen meter mimo mene sem mu začel slediti in plavati za njim. On precej počasi in ležerno, jaz pa s plavutmi in ga snemal.

Priznam, čudovit občutek je! In še bolj kot ta občutek, sem vesel, da sem ga srečal v njegovem naravnem habitatu in ne na kakšnem izletu, kamor ponavadi vodijo turiste, da jih lahko posnamejo. Žal mi je, da nisem imel GoProja, da bi bil posnetek še boljši, ampak jaz sem zadovoljen s tem, kar mi je uspelo posneti.