Prišel je tisti čas v letu, ko je potrebno podaljšati veljavnost e-vinjete. Cena e-vinjete je ostala enaka kot je bila lansko leto – 110 evrov letno za osebno vozilo. Ko sem poskušal v teh dneh podaljšati veljavnost e-vinjete pa sem se precej zgrozil, saj je uporabniška izkušnja za podaljšanje e-vinjete zelo slaba in neprijazna uporabniku.

Lansko leto sem nabavil štiri e-vinjete. Tri za svojo floto, eno za starše. Zadeva se mi ni zdela “zakomplicirana”, vendar verjetno niso imeli v mislih, da bodo starejši, manj vešči interneta, kupovali e-vinjeto online. Pri podaljšanju pa ne delim svojega mnenja izpred leta dni, saj je cel kup stvari, ki mi niso niti najmanj jasne, ko pa bi bila lahko uporabniška izkušnja povsem drugačna. Kaj me torej moti?

Ker sem se lansko leto registriral v “portal”, bi pričakoval, da bo sedaj podaljšanje povsem preprosto. Da bom kadarkoli bom želel kliknil, da želim podaljšati e-vinjeto in potem se mi bo odprl “drop-down” meni, kjer bom izbral ali želim podaljšati e-vinjeto za leto, mesec ali za teden. Ko bom izbral, se mi samo še odpre okno, kjer lahko izberem veljavnost začetka e-vinjete.

Tako nekako bi to funkcioniralo v mojem svetu, ki je preprost, predvsem pa je usmerjen v uporabnika, ki ni vedno najbolj vešč uporabe internetov. Ja, imam se za precej veščega uporabnika internetov in tale postopek podaljšanja e-vinjete mi ni povsem jasen.

No, nič od zgoraj omenjenega ne najdem na svojem uporabniškem računu. Očitno je potrebno vsako e-vinjeto na novo “podaljšati” oz. je potrebno za vsako vozilo iti skozi isto proceduro kot sem šel že lansko leto, namesto, da bi bilo to urejeno z dvema klikoma.

Nakupni proces se tako podaljša za par minut in moti me, da ne morem izbrati “bulk” opcije – da izberem vsa vozila, ki jim bo potekla e-vinjeta v naslednjih dneh in vsem podaljšam veljavnost naenkrat. Vsako vozilo posebej moram izbrati, določiti začetek veljavnosti in potem dodati to v košarico. Da ne omenjam, da imam v nadzorni plošči statuste kot so: samo ponavljajoči, prihodnja veljavnost … kar sploh ne vem kaj naj bi pomenilo. Če se jaz sprašujem kaj to pomeni, potem se morajo malce starejši ljudje še bolj čuditi vsemu temu kar jih čaka v samem “portalu”.

Očitno Darsu ni pomembna uporabniška izkušnja, kar je tudi sicer vidno vsak dan na naših avtocestah in so oni tukaj zgolj in samo za to, ker so in ker morajo biti. Tudi podjetje, ki je programiralo tale del e-vinjete bi lahko predlagalo vsaj malce bolj prijazno uporabniško izkušnjo, kjer bi bilo ljudem jasno kaj morajo storiti in kako morajo to storiti.

Ampak hej, kako bi lahko od Darsa pričakoval karkoli drugega?

Če želite podaljšati e-vinjeto, boste morali za vsako vozilo še enkrat skozi celoten postopek in na koncu boste vse skupaj dodali v košarico in tudi plačali ob zadnjem koraku. Zgolj upam, da se ne bo jutri “sesul” portal, ker bo ogromen naval ljudi, ki bodo želeli podaljšati e-vinjeto.

e vinjeta uporabniska izkusnja
e vinjeta uporabniska izkusnja