Pred časom sem pisal o nenormalno visokih cenah vstopnic za svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju v Planici. Očitno so ugotovili, da 64 evrov ne bo dosegljivih za povprečni žep Slovenca in so v teh dneh predstavili tudi ceneješe, popoldanske vstopnice. Ampak to še ni vse. Organizatorji so ponosno zatrjevali, da bo ta dogodek “trajnosten, zelen” in vse ostalo, kar še sodi v to kategorijo, vendar je resnica precej drugačna – ja, z avti ne bo mogoče v Tamar, so pa organizatorji začasna parkirišča postavili na vodovarstvenem območju, na trajno zavarovanih kmetijskih zemljiščih in na ledeniški moreni.

Nekdanja ministrica, Maja Zalaznik (Maja Makovec Brenčič), ki je predsednica strateškega sveta OK Planica je bila polna besed o trajvnostnem dogodku. Ampak očitno so pri tem pozabili na naravo in trajnost, saj jim gre bolj za polne žepe kot karkoli drugega, saj si drugače ne znam predstavljati, da so “pozabili” pridobiti naravovarstveno soglasje.

Vse po principu – “kako čemo, lako čemo”, ki se ga držijo naši južni sosedje in pri njih povsem solidno funkcionira. V Sloveniji pač ne. In že ko sem prvič pisal o teh cenah, sem dobil kup namigov, da se karte sploh ne prodajajo in da prazna prizorišča niso nekaj kar bi navdušilo tekmovalce, predvsem pa FIS.

Posledično je verjetno organizator ugotovil, da je treba rešiti to situacijo in sedaj boste lahko prišli na popoldanske tekme tudi za 30 evrov. Kar tudi ni zanemarljiv strošek, predvsem pa je marsikoga visoka cena vstopnic, ki so jih ponudili odvrnila od ideje, da bi obiskal svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju v Planici in ga tudi “nižje” cene ne bodo premamile.

Včasih bi bilo super, če bi se takšnih projektov lotevali ljudje, ki imajo izkušnje, predvsem pa, ki jim je jasno kakšna je realnost v Sloveniji. Predvsem pa ne bi govorili nekaj, delali pa nekaj povsem drugega. Ampak to je Slovenija in ne more biti drugače. Če si bil nekoč minister, si potem lahko predsednik strateškega sveta OK Planica in govoriš v etru o trajnosti in vsem ostalem – realnost pa je drugačna in nima veze s temi besedami.