Luka Svetina je “novinar,” ki je na nacionalno televizijo prišel v kvoti nesposobnega vodstva s strankarske televizije Nova24. V oddaji, kjer so se pogovarjali o žuželkah kot o hrani prihodnosti, je on vprašal gosta v studiju, če so te žuželke primerne za uživanje za vegane. Jeap. Najboljši kadri na nacionalni televizijo so to, če se kdo sprašuje, zakaj je gledanost oddaj blizu ledišča.

To, da Luka Svetina ne razume, kaj je veganstvo, in vpraša gosta tako neumno vprašanje, me sploh ne preseneča. Še daleč od tega. Pač nekaterim v življenju očitno ni potrebno razmišljati, saj dobijo stvari napisane. In posledično, ko pride do trenutka, ko je potrebno zastaviti vprašanje – pride na dan kaj takšnega.

Ne, to ni smešno. Ampak očitno Svetina ne razume, kaj je vegansko prehranjevanje. Saj mogoče zanj tudi krava ni žival in bi jo lahko jedli vegani – saj se krava prehranjuje z rastlinsko hrano, kajne? Sicer pa so te oddaje na nacionalni televiziji verjetno namenjene specifični populaciji, ki se verjetno sprašuje enako, kot je vprašal Svetina, kajne (pun intended).

Do “janšističnega” prevzema RTV Slovenija se takšne nebuloze niso pojavljale v etru. Sedaj, ko nihče več ne gleda nacionalke, pa je to očitno poligon za ljudi, ki jim osnovne stvari niso poznane. Žalostno, ampak to je postala nacionalna televizija.