“Dvajset let nazaj je bilo prijavljenih deset spolnih zlorab, pa jih je bilo devet res. Danes pa od desetih ne vem, če je ena res, ker je to del nečesa. Del sistema.” Izjava direktorja Psihiatrične klinike Ljubljana dr. Bojana Zalarja bi morala biti dovolj za njegovo razrešitev, saj to, kar je izrekel, zgolj pokaže njegovo “razumevanje” spolnega nasilja, ki ga je čedalje več oz. odsotnost zdrave pameti pri takšnih komentarjih. Mogoče pa je njegova izjava zgolj odraz tega, kar se dogaja za zaprtimi vrati psihiatrične klinike ..

Kot prvo. Njegova statistika je napačna, saj sem že pred časom zasledil, da je lažnih prijav okoli odstotka. Posledično to pomeni, da je izjava dr. Zalarja zavajajoča in nima veze z realnostjo.

Druga stvar, ki mi pride na pamet ob tej izjavi, pa je še precej bolj problematična – namreč, vseeno je on direktor psihiatrične klinike in izvedenec klinične psihologije, in posledično je ta izjava v kontekstu tega, kar se sedaj dodgaja oz. o čemer je javnost dobila informacije v zadnjem času, tudi dokaz, da mogoče pa vseeno ni vse tako, kot on predstavlja.

Če so že njegove izjave takšne, kakšna je potem šele resnica o tem, kaj se dogaja na sami psihiatrični kliniki in o čemer smo bili iz medijev obveščeni v teh dneh.

Če bi nekdo dal takšno izjavo pred 30 in več leti, bi verjetno mirno pogledali stran in se ne bi ukvarjali s tem. V letu 2023 pa je situacija drugačna, predvsem pa so stvari precej drugačne, kot so bile nekoč.

Posledično, ko nekdo opleta z lažjo, za katero nima nobenega dokaza, bi moral za svoje besede tudi odgovarjati. In za to pristojne institucije bi morale danes zahtevati od njega odstop, predvsem pa na tako občutljivo mesto postaviti človeka, ki premore vsaj kanček empatije. Ker dotična oseba jo očitno ne.