Zadnje čase je veliko govora o visokih cenah na Hrvaškem. Ljudje objavljajo račune iz gostiln in se zgražajo nad cenami. Sam nimam težav s tem, ker se zavedam, da nič ni zastonj in da imam vedno svobodno izbiro , da se lahko odločim, če je nekaj predrago zame ali pa si to lahko privoščim. Vendar, ko sem v Konzumu v Banjolah videl ceno pločevinke Coca Cole (0,25), ki je stala 1,15 evra, sem se vprašal, kako si lahko ljudje, ki imajo nižji standard, privoščijo takšne izdelke. Cena Coca Cole (0,25) v Sloveniji je okoli 0,79 evra.

Tale Coca Cola v Konzumu mi ni dala miru. Šel sem iskati ceno na splet in ugotovil, da v online Konzum trgovini stane 0,84 evra. Ampak očitno si lahko vsaka trgovina po svoje nastavi cene in tam, kjer je veliko turistov, so lahko cene višje kot so drugje, kjer turistov ni.

Povsem normalna stvar, bi lahko napisal. Ampak v Sloveniji še nisem opazil tega – pa naj me prosim kdo popravi – ali so cene v Mercatorju v Portorožu višje, kot so cene v Mercatorju v Kisovcu?

Na Hrvaškem so očitno te stvari urejene drugače in se cene prilagajajo “trgu” oz. so cene čez poletje, ko je več turistov, očitno višje, kot pa so cene po koncu sezone, ko so zopet domačini edini kupci v teh trgovinah.

Aja, ko že pišem o cenah na Hrvaškem. V Puli je cena Coca Cole v restavraciji 3,5 evra. Pizza marinara je stala 9 evrov. Kar se mi ne zdi drago oz. se mi zdi povsem normalna cena. Tudi na Brijonih je cena Coca Cole bila 3,5 evra, v Rovinju pa 3 evre. Seveda je precej odvisno od lokacije in od tega, ali gre za “tourist trap” ali pa za normalen lokal, ki je namenjen tudi domačinom.

Ali se mi zdi Hrvaška draga? V bistvu kot vsaka druga turistična destinacija ima svoje cene in svoje posebnosti. In če sem pripravljen v Monte Carlu za Coca Colo odšteti 15 evrov, me ne bo pobralo, če je na Hrvaškem Coca Cola 4 evre.

Malce bolj me stisne, pa ne zaradi svoje denarnice, ampak ko pomislim na domačine, ki imajo vseeno malce nižji standard kot ga imamo v Sloveniji, kako lahko svojim otrokom kupujejo precej dražje izdelke v trgovinah, kot pa so cene za te izdelke v Sloveniji.