PR1 PR1

Komu dati glas na volitvah EU / aplikacija Izvoli.eu za lažjo odločitev na evropskih volitvah

Od danes lahko volivke in volivci s pomočjo aplikacije Izvoli.eu preverijo, katera stranka je najbližje njihovim političnim prepričanjem, in tako lažje sprejmejo odločitev na volitvah v Evropski parlament. Na spletnem mestu se lahko opredelijo do 30 trditev o ključnih evropskih temah, nato pa svoje odgovore primerjajo s stališči strank. Aplikacijo je razvil inštitut Danes je nov dan v sodelovanju z evropsko mrežo VoteMatch Europe, zato je mogoče poglede primerjati tudi s strankami iz drugih držav članic EU.

Na inštitutu Danes je nov dan opozarjajo, da volitve v Evropski parlament še posebej v Sloveniji ne dobijo veliko javne pozornosti, pa čeprav gre za edino neposredno izvoljeno institucijo Evropske unije. Prav zato so ob dnevu Evrope predstavili aplikacijo Izvoli.eu, s katero želijo izboljšati poznavanje stališč političnih strank do ključnih evropskih vprašanj, s tem pa tudi dvigniti volilno udeležbo.

Aplikacija uporabnikom in uporabnicam omogoča, da se opredelijo do 30 trditev, povezanih z vsebinami in politikami, ki bodo v naslednjih petih letih pomembno vplivale na prihodnost Evrope. Ko zaključijo z odgovarjanjem, izvejo, katere tri stranke se najbolj skladajo z njihovimi prepričanji oziroma so na trditve največkrat podale enaka mnenja, ogledajo pa si lahko tudi odzive vseh strank in njihove morebitne obrazložitve stališč.

Danes je nov dan je Izvoli.eu razvil v sodelovanju z mrežo evropskih organizacij VoteMatch Europe, ki je zbirala mnenja strank v celotni Evropski uniji. To pomeni, da lahko uporabniki in uporabnice slovenske aplikacije svoja politična prepričanja primerjajo tudi s strankami iz drugih držav članic. Vseevropska koalicija je pripravila tudi večino trditev, ki so vključene v aplikacijo. Gre torej za uravnotežen in širok nabor področij, kot so varovanje okolja, migracije, gospodarstvo in človekove pravice. Na inštitutu si prizadevajo javnosti pokazati, da evropske politike pomembno vplivajo na vsakdanja življenja prebivalk in prebivalcev Unije.

Svoja stališča je do predstavitve aplikacije posredovalo 10 strank oz. kandidatnih list, zaenkrat pa se nista odzvali SLS in Zeleni Slovenije. Avtorji in avtorice upajo, da se bosta za sodelovanje odločili tudi ti dve stranki in ocenjujejo, da je bil odziv tokrat dober. Verjamejo, da bo aplikacija volivkam in volivcem pomagal sprejeti odločitev in da se bodo volitev udeležili v čim večjem številu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja