Sicer ne objavljam rad stvari ki jih dobim na mail, vendar tokrat bom naredil izjemo (hvala Peter – vir Policija). Policijski avtomobili opremljeni s sistemom Provida, ki nas lahko prestrežejo na naših avtocestah. Vendar je treba upoštevati zakon, ki v 10. členu pravi:
Meritve hitrosti iz premikajočega se merilnega vozila so pri mobilnem merjenju hitrosti dovoljene ob upoštevanju naslednjih zahtev: dovoljeno je samo merjenje hitrosti vozil, ki prehitevajo vozilo, v katerem je vgrajen merilnik hitrosti, oziroma vozijo mimo merilnika hitrosti
Kar pomeni, da morate vi prehiteti avtomobil opremljen s Provido in vas mora on začeti slediti, oz. loviti. Če policijsko vozilo stoji, potem ta način merjenja hitrosti ni merodajen!

Policijska enota Kranj:
Vozilo: Opel Vectra 3.2 GTS
Najvičja hitrost: 248 km/h
Tež: 1.503 kg
Motor: V6 24V, 3.175 ccm
opel-vectra-32-gts.jpg

Policijska enota Novo Mesto
Vozilo: Škoda Superb 2.8 V6
Najvičja hitrost: 237 km/h
Tež: 1.501 kg
Motor: 2.8 V6, 2.771 ccm
skoda-superb-28-v6.jpg

Policijska enota Ljubljana
Vozilo: Volvo S60 2.5 T
Najvišja hitrost: 235 km/h
Tež: 1.427 kg
Motor: 2.5 T, 2.521 ccm
volvo-s60-25t.jpg

Policijska enota Celje
Vozilo: Ford Mondeo ST 220
Najvišja hitrost: 243 km/h
Tež: 1.510 kg
Motor: V6 24V, 2.967 ccm
ford-mondeo-st220.jpg

Policijska enota Maribor
Vozilo: Honda Accord 2.4 executive
Najvišja hitrost: 227 km/h
Tež: 1.395 kg
Motor: 2.4, 2.354 ccm
honda-accord-24.jpg

Policijska enota Koper
Vozilo: Alfa Romeo 156 2.5 V6
Najvišja hitrost: 230 km/h
Tež: 1.355 kg
Motor: 2.5 V6, 2.771 ccm
alfa-romeo-156-25-v6.jpg

p.s.: vsem priporočam vožnjo po omejitvah, kajti na naših avtocestah je tudi veliko stacionarnih radarjev, ki se tedensko selijo iz lokacije na lokacijo. Pred prvim tunelom v Trojanah, v smeri Ljubljana Maribor, je od včeraj spet en delujoč!

12 Responses to Policijski avtomobili opremljeni s sistemom Provida (radar)

 1. IcEmAn pravi:

  kaj pa, če se ti sama na rit nalima (recimo, d bi čekirala, kolk pelješ), je to tud možn? pa kolk cajta te more to merit, da te pol loh ustav? pa a so to vse provide al še kkšna manjka?

 2. Jan Hančič pravi:

  Če se ti na rit nalima ti nič ne more. Ga moraš ti prehiteti.

  Sej zapomniš si približno tele avte in ko se pelješ na avtocesti mimo kakega podobnega pogledaš v kokpit pa vidiš ali ima radar ali ne :)

 3. willma pravi:

  Å ajsek!

  Jaz pa tako super samozavestno verjela, kako nimajo različnih tipov in barv avtomobila :/ Sigurna in 100% sem bila, da jih lahk na izi prepoznam, HA! :D
  Pa tako rada “testiram” maksimalno hitrost na avtocesti :)
  Bo se morala willma po nemčiji vozit, da bo zadostila potrebo po hitri vožnji :)

 4. kreg pravi:

  Vožnjo prilagodit razmeram na cestah, držti se omejitev, pa ne bo nihče jokal , da je dobil previsoko kazen. Sam sem se zelo omiril v vožnji, nisem bil kaznovan že dobrih 8 let(upam da se tradicija nadaljuje), enako želim tudi drugim ;)

  lp

 5. Klemen pravi:

  hm, “hišnik za avte” na neki firmi mi je rekel, da so v zadnjih dveh tednih dobili en kup kazni zaradi prehitre vožnje službenih avtomobilov oz. njihovih voznikov skozi naselja. Priložene so bile tudi fotografije, na katerih je razločno napisana hitrost avtomobila in ne vem kaj še.

  Haklc je pa v tem, da so bili to bojda parkirani prazni avtomobili, ki merijo hitrost in ob prekoračitvi hitrosti pofotokajo.

  Nepreverjena informacija. Če greš po omejitvah, se nimaš kaj bati, sploh v naselju se tega probam držti :)

 6. IcEmAn pravi:

  ne vem, zakaj sm zmer mislu, da te tud drgač (kot sm že prej govoru: npr peljem 160, se kr naenkrt za mano znajde provida (ki je terala npr 210 in je jst nism prehitel) in me čekira).

 7. daeron pravi:

  No, tele slike in podatki so tudi (bili) objavljeni na uradnih spletnih straneh slovenske policije.

 8. kekez pravi:

  Če ga prehitiš, kako te potem sploh ujame?
  Nekam počasne gajbice imajo, da bi lahko ujeli kakšno konkretno ribo.
  Kolikor vem je rekord že skozi karavanški predor 198 km/h (omejitev 80), kaj šele npr. relacija Divača-Sežna, ki je dobesedno z ravnilom projektirana in so mene kot sopotnika peljali že 278 km/h (merjeno z GPSom).

 9. Black_ICE pravi:

  Tole vseskupi je en nateg! Nevem, kje je avtor tega mejla našel ta 10. člen. V zakonu o varnosti cestnega prometa ga ni! Sem tudi malo poguglal in se je že na nekaj forumih pojavilo isto vprašanje – še več: nekateri celo pravijo, da so jih ustavili in kaznovali s Provido, čeprav je niso prehiteli.

  Torej, naj nekdo najde zakon, v katerem je ta (sicer zanimiv) 10. člen.

  LP

 10. ROK pravi:

  to piše v starem Pravilniku o meroslovnih zahtevah za merilnike hitrosti v cestnem prometu iz leta 2002. Aja pa ne velja več, ker je leta 2005 prišla sprememba. Tako, da nekaj časa je blo, da te je moral prehiteti, zdaj tega več ni.

 11. atapizdun pravi:

  Had, predlagam, da popraviš osnovni post, če folk pravi, da ni res. Da ne bo kdo še vedno mislil, da lahko za takim avtom divja 200 na uro, samo da ga ne prehiti :)

  Bi bilo pa tudi zanimivo vedet, ali so ti podatki sploh še aktualni…

 12. MMM pravi:

  tale provid mora za tabo vozit 1km, da ti lahko napiše kazn tko, da če opazš, da se ti en sumliv na rit lima sm upočasniš, če še ni prepozno ;D

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.