Stranka SDS in njen predsednik, Janez Janša, so predstavili program SDS za obdobje 2008 – 2012 – Slovenija na pravi poti.
Glede na to, da so/smo še do nedavnega predsedovali EU in se niso morali ukvarjati z volilno kampanijo, je bilo pričakovati, da se bo sedaj, ko je Francija predsedujoča, to spremenilo. In nisem se motil. Janez Janša nas vsak dan pozdravi iz TV ekranov. Če ni na prizorišču nesreč, potem se pojavi v studiju, kjer na vprašanja voditelja ne odgovori s konkretnim odgovorom, ampak preprosto sprevrže vse skupaj in razloži, da so vse to počeli ljudje, ki so bili na oblasti, že pred njim!
Janez Janša in njegovi ministri so imeli štiri leta, da bi spremenili stvari, vendar imam občutek, da so se začeli ukvarjati z resničnimi problemi šele proti koncu svojega mandata, ker si tako volivci te poteze veliko bolj zapomnimo.

Seveda se lahko tudi motim, kajne?
Vinjete, ki bi bile lahko uvedene že na začetku njihovega mandata, so v zadnjih dneh povzročile kontra efekt, od pričakovanega. 5 ur čakanja na vstop v Slovenijo in kolone pred postajo Log, ker so preverjali vinjete v avtomobilih. Ampak to je bilo pričakovano. Hujše bo s 1. septembrom, ko bo večina voznikov spet na cestah.

V 2. točki programa imajo zapisano – Slovenski nacionalni interes: svobodna demokratična družba in blaginja za vse
Govoriti o svobodni demokratični družbi, po zadnji aretaciji Zidarja in Penka, je malce nesmiselno. Ko se podoben primer zgodi v Kopru, nihče nikogar ne privede dramatično na policijsko postajo.
Govoriti o blaginji za vse, ko je 30% Slovencev na robu revščine, pa je “rahlo sprevrženo” (statistika, oz. vladni blog sicer priča drugače). Ampak seveda je krivda v visokih cenah nafte in veliki gospodarski rasti. Ko bi bilo potrebno razložiti, zakaj imamo tako visoko inflacijo, se le to skrije pod preprogo in so vse novice namenjene aretaciji Zidarja in Penka.

Ampak poanta programa je v tem, da potrebujejo še en mandat, ali dva, da spravijo stvari v red. Kajti do sedaj jim to ni uspelo. “Sile kontinuitete” so namreč preveč globoko v vseh porah družbe, vsaj tako bi nas radi prepričali določeni ljudje in se stvari ni dalo spremeniti.

V bistvu bi jim prav privoščil še en mandat, kajti v tem obdobju bodo prišle na dan še vse ostalo podrobnosti, ki so do sedaj skrite in na katere ne dobimo nobenih odgovorov. Ali je demokracija to, da se z našim denarjem kupuje Patrie, vendar se kljub javnemu razpisu, ne ve, kaj se kupuje in kaj se bo dobilo? Ali je demokracija to, da se pohvalimo s predsedovanjem EU, ki je bilo po podatkih tujih držv odlično in v isti sapi slišimo, da smo za preko 60mio€ dobili veliko kontaktov, telefonskih številk in smo se naučili kako se to dela?
Ampak po drugi strani se vprašam:”Si res želim tega?” Odgovor poznate!

Par zanimivih delov iz njihovega programa:

Odpravili bomo čakalne vrste, skrajšali čakalne dobe na evropsko primerljivo raven in uvedli možnost naročanja preko interneta.
V zdravstvu bomo klinike, bolnišnice, urgentne centre in negovalne bolnišnice gradili bistveno hitreje, ceneje in bolj pregledno.
Mejno vprašanje med Slovenijo in Hrvaško bomo pospešeno reševali v letu 2009.
Še naprej bomo zmanjševali javno porabo, predvsem z racionalizacijo javnega sektorja in javnih izdatkov.
Popolnili bomo profesionalne enote in poveljstvo Slovenske vojske.
Odločno bomo nadaljevali z odkrivanjem in pregonom vseh oblik gospodarskega kriminala in korupcije.
Do konca leta 2010 bomo vzpostavili pokrajine in preko njih enake izhodiščne možnosti za enakomeren razvoj.
Najmanj podvojili bomo gradnjo neprofitnih najemnih stanovanj.

Ma, saj se hecate, mar ne? Zakaj tega nismo videlo v teh štirih letih, ki ste jih imeli na voljo? Koliko se je dvignil dolg RS v zadnjih štirih letih? Koliko denarja nismo načrpali iz EU skladov v tem obdobju? Ampak smo pa predsedovali EU, kar pa tudi šteje, kajne? In zmagali v vojni za Slovenijo. In borimo se proti tajkunom!

Ali naj Janez Janša in njegova ekipa dobi še en mandat?

13 Responses to Slovenija na pravi poti – SDS predstavi svoj program

 1. McFly pravi:

  Nisi napisal da so kljub vsemu naredili več kot “alternativna opcija” v 12 letih… tako da, nove poti na teh volitvah še ne bo (v kar sem po predstavitvi programa SD in predlogi njihovih ministrov še bolj prepričan).

 2. McFly pravi:

  poleg tega se je “farsa” z vinjetami izkazala za malo manj farsično…

  “In velika farsa. Včeraj naj bi bilo po podatkih prodanih okoli 350.000 vinjet, pričakovali so številko preko 600.000.”

  Kot vem jih je bilo Do danes jih je bilo prodanih že okoli 800.000, kar presega napovedi.

 3. had pravi:

  @mcfly: mi pokazes kje je ta uraden podatek o 800k prodanih vinjetah :) ker tole me pa res zanima..

  in res je, nisem primerjal s prejsnjo oblastjo, ker me to ne zanima.. jaz vseeno zivim tukaj in zdaj in ne 20 let v preteklosti.. sicer bi lahko pizdil cez jazbinskova stanovanja, itd…

 4. Dinozaver pravi:

  Vse neumnosti, ki so jih počele prejšnje vlade, počnemo mi boljeâ„¢.

 5. had pravi:

  @dinozaver: klap, klap, klap! to je to! izjava leta!

 6. peter pravi:

  jj enostavno ne more preboleti sil kontinuitete…z njimi se je boril v opoziciji in zdaj ko ima “vse vzvode” v svojih rokah, se še vedno bori z njimi…tu meni nekaj ne štima, ne gre skupaj…

  drugače pa meni jj deluje kot nekdo, ki govori eno in dela drugo…

  mogoče bo kdaj spregledal, v kar dvomim, da je on sam sebi največji sovražnik…

 7. sigi pravi:

  Ni bilo odlicno, je pa bilo bolje kot v prejsnjih mandatih.

  Kdor koli bo v jeseni zmagal na volitvah, bo imel ogromne težve sestaviti vlado, glede na to da bosta na prvem in drugem mestu najbrz SD in SDS. Menda si pa Jelinčič obeta mesto v vladi, kar pa sploh ni tako nemogoče.

  SD…hm…le kdaj jim bo zmanjkalo celofana. Če drek zaviješ še v tako lep papir..ostane drek.

  Očitno bo še najbolje Jelinčiču dati glas.

 8. McFly pravi:

  Glede okoli 800.000 vinjet je bilo to objavljeno na radiu včeraj (katera postaja ne vem, ampak niti ni važno), itak lahko uradno sporočilo izpred nekaj dni mirno pogledaš na internetu – 24ur iz petka ali sobote, kjer poročevalka z avtoceste omenja Pucerju da se je prodalo “več kot 750.000 prodanih vinjet”.

  Ni problem v tem da so prejšnji delali slabo, problem je ker ti prejšnji najavljajo nov pohod na oblast s starimi imeni in prastarimi idejami, ki ne peljejo v boljše jutri. Zakaj bi iz današnjega slabega samo da se oblast zamenja šli na staro slabo?

  Jaz osebno čakam na koga novega z novimi idejami, ki mi ga trenutna slovenska politika kar noče in noče predstaviti.

  (oziroma zna biti da se pojavljajo ampak bo na preboj potrebno še malo počakati, če se vmes ne spridijo kot ‘nekateri drugi’)

 9. had pravi:

  @mcfly: no, ta podatek, mi je zanimiv.. kajti je veliko visji, kot so pricakovali.. ampak, ce je to res, bravo!

  meni je problem v tem, da se vsi politiki ukvarjajo s stvarmi, ki nas davkoplacevalce niti ne zanimajo (govorim v svojem imenu).. bolj me zanima, kdaj se bosta cedila med in mleko in kdaj bomo koncno imeli transparentno politiko..

 10. sigi pravi:

  McFly “Ni problem v tem da so prejšnji delali slabo, problem je ker ti prejšnji najavljajo nov pohod na oblast s starimi imeni in prastarimi idejami, ki ne peljejo v boljše jutri”

  Žal je to res in prav imaš Slovenija rabi nove obraze.

 11. peter pravi:

  kaj ti pomaga NOVI obraz, ko pa gre skozi STARO šolo?!?

 12. McFly pravi:

  Doslej je bilo prodanih že 1,200.000 vinjet, od tega okoli 200.000 v tujini, so za MMC povedali na Darsu.

 13. had pravi:

  @mcfly: odlicno.. se pravi da imajo vsa slovenska vozila vinjete..
  Konec leta 2007 je bilo v Sloveniji registriranih skoraj 1.287.000 cestnih vozil, od tega okoli 1.256.000 motornih in nekaj več kot 31.000 priklopnih vozil.

  hmm.. nisem si mislil..

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.