21.1.2008 – Janša VS Pahor – 83% VS 17% v oddaji Vroči stol. Kazalo je odlično. Pričakovanja so bila visoka – vsaj 42% volivcev naj bi se odločilo za SDS na teh volitvah. Vendar je realnost povsem drugačna. SD VS SDS – 30,50% VS 29,29%
Ljudje so se naveličali floskul, ki jih je trenutna ablast uporabljala štiri leta, ko nas je prepričevala, da statistično živimo bolje, vendar prazna denarnica je bila realnost, ki je kazala drugačno sliko. Pa vendar ne bom o deželi, kjer se cedita med in mleko, pisal v tem zapisu.

Volitve so mimo in v zadnjih dneh spremljam odzive ljudi iz SDS-a na trenutne rezultate volitev:
Virant: SDS je bila v volilni kampanji deležna številnih udarcev pod pas (vir)
Virant: Če ne bomo zadovoljni z odločitvijo, bomo šli na sodišče (vir)
SDS zahteva ponovno glasovanje: Bo zaplet povzročil odlog oblikovanja DZ in vlade? (vir)
Janša za Radio Ognjišče: Nekdo, ki nima izkušenj, je lahek plen (vir)
“Blok tranzicijske levice” ne nastopa samostojno, ampak ima v ozadju botre (vir)


Nikoli, ampak res nikoli si nisem mislil, da se bo Janez Janša tako krčevito oprijemal ablasti, ki jo je imel zadnja štiri leta v rokah. In kljub temu, da ga nimam ravno najbolj v čislih, si nisem mislil, da se bo spustil na takšen, ampak povsem njegov nivo. Namesto, da bi bil politično higiensko kulturen, sedaj poskuša še z zadnjimi atomi spremeniti potek in rezultate volitev in se obdržti še štiri leta na ablasti. Bolj slabo mu uspeva, vsaj po zgoraj omenjenih naslovih.

Ko so menjali odgovorne urednike na Delu, v tistem obdobju, ko je imel Janša še vpliv nad Delom, sem razmišljal precej podobno, kot razmišljam sedaj. Zamenjajmo bralce, pa bodo le ti spet kupovali Delo. Oz. če ne zmagam na volitvah, bom zamenjal volivce.

In vse te sile kontinuitete, ki delujejo v ozadju, vsa ta natolcevanja, da vse to vodi Milan Kučan in Zoran Jankovič iz ozadja, so milo rečeno smešna. Mogoče ne bi bilo slabo razmisliti, da bi se odredil kakšen strokovni pregled ljudi, ki jih preganja rdeča barva. Oz. kot je včeraj rekel Borut Pahor v oddaji Trenja, kjer seveda ni bilo Janeza Janše, kljub dejstvu da je bil povabljen, da je opravilno sposoben in dovolj zrel, da lahko zatrdi, da za njim ni sil kontinuitete!

Razmišljam še o nečem. Ali bi lahko v Sloveniji en kraj razglasili za neodvisno, avtonomno cono in ga dali v upravljanje nekomu, ki si to definitivno zasluži? Brez volitev, da ne bi bilo kakšno presenečenje vmes in bi se lahko vse skupaj zakompliciralo. Mogoče ne bi bilo slabo, če bi imel ta kraj minimalno število prebivalcev. :)