had blog roni kordis had blog roni kordis

Smrkci – že 50 let

23. oktobra, leta 1958, so se pojavili Les Schtroumpfs – Smrkci – The Smurfs – Štrumfovi – mali modri škratki, ki jih je ustvaril, oz. narisal Peyo – Pierre Culliford in sodijo med tiste risanke, ki so zaznamovale moje otroštvo.
Vendar imajo Smrkci veliko globji pomen, kar je ugotovil pisec škratkovega bloga v zapisu – SMRKCI – politični vidiki modrih škratov (definitivno priporočam branje):

1. SMRKCI KOT MITOLOŠKI ŠKRATI
2. SPLOŠNE IDEJE SOCIALIZMA IN SMRKCI
3. MARKSISTIČNI IN BOLJŠEVISTIČNI VIDIKI IN SMRKCI
4. SMRKCI IN NACIONAL-SOCIALIZEM

Ima kdo kakšnega starega Smrkca doma? Ali pa Smrketo, ki je pela “ti dam, ti dam, ti dam”, da o Gargamelu niti ne govorim? Prav tako sedaj, ob tej obletnici, poteka dobrodelna dražba skupaj z Unicefom (men je najbolj všeč Benettonov Smrkec).

Še par risank iz YouTuba (meni osebno so bili najbolj všeč v hrvaščini)

  1. Pri nas smo pa naredili majčke Creative smurf Ti zrihtam eno? ;)

  2. Oh, kdo bi jih lahko pozabil. Ena prvih, če ne celo prva “zahodnjaška” risanka na naši RTV Ljubljana. Imel sem sedem let in še zdaj se živo spomnim navdušenja, ko sem videl, da na ekranu ni le reklama za risanko, ampak ena čisto prava epizoda. Mimogrede, se kdo slučajno spomni zakaj so se imenovali Smrkci? :D

  3. mam vse dele smrkcev v slovenskem jeziku (oridzinal), pa tud kasnejse, ampak tisti niso tak dobri kot ata kavaca & co.

    mislim, da gredo na 3 dvd. nisem pa 100%

  4. Res. Nekako so v hrvaščini še najboljši, boljši celo kot v angleščini. Moja najljubša risanka v šolskem letu 1986/87, ko sem bil v ZDA.

Komentarji so zaprti.