Refresh

This website www.had.si/blog/2009/07/06/nedjeljom-u-dva-in-hrvoje-appelt/ is currently offline. Cloudflare's Always Online™ shows a snapshot of this web page from the Internet Archive's Wayback Machine. To check for the live version, click Refresh.

had blog roni kordis had blog roni kordis

Nedjeljom u dva in Hrvoje Appelt

Včeraj sem med preklapljanjem programov, ko je zunaj ravno “poletno deževalo”, naletel na oddajo Nedjeljom u dva, ki jo na HTV vodi Aleksandar Stanković. Njegov gost je bil odpuščeni raziskovalni novinar Hrvoje Appelt (posnetek oddaje – priporočam našim novinarjem!), ki je bil trn v peti ex premieru Sanaderju in stranki HDZ kar nekaj let.

Hrvoje Appelt je eden izmed petorice novinarjev, ki so dobili policijsko zaščito. Eden izmed njih, Ivo Pukanić, ni več med živimi. Hrvoje je tisti novinar, ki je Sanaderju javno zastavil vprašanje od kje mu denar za njegove dragocene ure – ki jih s svojimi dohodki ne bi niti mogel kupiti. Odkril je afero z diplomami – ko si za določeno vsoto dobil diplomo določenih fakultet.
Vtikal se je v stvari, v katere se ne bi smel in na koncu ga je urednik Globusa Nenad Polimac odpustil zaradi lenobe – napisal naj bi premalo člankov, kajti od raziskovalnega novinarja pričakuje urednik vsaj en članek tedensko. No, Hrvoje je predstavil dejstva, ki so povsem drugačna – veliko več kot en članek tedensko je napisal in je bil objavljen. Ampak dejstvo je, da je šel predaleč ko je spraševal od kje in kdo je dal Sanaderjevi hčerki in njenemu fantu štipendijo za študij v ZDA.

Zanimiv intervju – Novinarstvo u službi interesa političkog vrha

Hrvaška je v velikem “sranju” in tudi novinarji so izpostavljeni gonji vladajočih sil, zato se je Hrvoje odločil za povsem drugačen koncept novinarstva, ki ga pa v celoti podpiram:

Cenzura u medijma je u Hrvatskoj svakodnevno prisutna. Došlo je vrijeme da se zajedno pokrenemo i stanemo tome na kraj.
Nakon što je dobio otkaz, novinar Hrvoje Appelt pokrenuo je projekt “STOP napadima na novinare” a na svojoj će web stranici uskoro početi objavljivati sve prijetnje novinarima i reakcije nadležnih institucija, kao i rezultate istraga koje MUP u tim slučajevima (ne) provodi.

In zato se je odločil da začne zbirati prispevke preko SMS sporočil in postavitev neodvisnega portala (kot je h-alter, oz. #HrMedia)

Slanjem SMS poruke SLOBODA na broj 66478 (3,66 kn s uključenim PDV-om) svaki pošiljatelj postaje donator ovog projekta, u kojem će se novac trošiti za razne društvene događaje koji će pridonositi slobodi medija, ali i pritisku na vlasnike medija, političare koji slobodu riječi guše i ostale koji ne žele da se u Hrvatskoj poštuje ustavom zajamčeno pravo slobodnog govora i mišljenja.

Če koga zanimajo videposnetki njegovega govora – Sloboda medija i borba s korupcijom.


Hrvoje Appelt o korupciji 1/3

  1. Eden redkih pravih novinarjev s srcem, sicer je tudi pri nas kaj podobnega, nihče pa žal še ni šel tako daleč, do konca, če lahko tako rečem.
    Potrebujemo novinarje, ki bodo pisali politikom navkljub in ne zaradi politikov.

  2. @haiku: res je.. novinar, ki je sel stvarem do konca.. pri nas manjka par taksnih “profilov”, ki bi stvari, ki se spravijo pod preprogo odstirali toliko casa, da bi koncno prisli do konca stvari..

    in mi se moramo zaceti zavedati, da so politiki orodje v nasih rokah in ne obratno! mi smo jih izvolili, mi jih lahko odnesemo s prestola, ce ne delajo v nasem interesu!

  3. Had, optimist :)
    Pri nas ne primanjkuje le takih novinarjev…primanjkuje sodnikov in kriminalistov…in še bi lahko našteval.

    Male ribe zna vsak ulovit…naj poskusijo Mobye Dicke…

  4. Hrvoje care. Izdali so krasen časopis, škoda ker tudi pri nas nimamo kaj takšnega.

Komentarji so zaprti.