London ni poceni mesto – cene hrane in pijače

Zadnji teden, ki sem ga preživel v Londonu, v okviru Seedcamp Week-a, mi je odprl pogled na določene stvari, ki jih sicer niti ne opazim na potovanjih. Namreč na cene hrane in ostalih pritiklin, ki so nujno potrebne za “preživetje”.

Priznam, zame je bil precejšen šok, ko sem videl cene hrane v Kensingtonu, kjer sva preživela teden v hotelu Kensington Townhouse – cena za 7 nočitev je bila 507£, kar se mi niti ni zdelo tako veliko. Sploh v primerjavi s hrano.

Primer: double classic burger – 10,25£, Coca Cola 2,25£, espresso 1,80£, pizza 12£, pomfrit 3,80£.. Sendvič v trgovini 3£, Coca Cola v trgovini 1,20£,…

Seveda sva bila že vnaprej opozorjena na te cene in tudi na kraje, kjer se lahko je precej ceneje in bolj kvalitetne obroke, vendar je bila težava ta, da so bili ti kraji na povsem drugem koncu Londona in posledično sva bila prepuščena Kensington cenam.

Smešno, ampak do sedaj sem vedno “pizdil” nad našimi cenami, ki pa so v primerjavi z njihovimi smešno nizke, no tudi naše plače so proti njihovim smešno nizke. Vendar se v Sloveniji ne zavedamo da imamo zelo kvalitetno hrano, glede na ceno, v primerjavi z Londonom.

Če primerjam London z Las Vegasom, New Yorkom, ali katerimkoli drugim krajem v ZDA, je tudi v tej primerjavi to zelo drago mesto. Ali pa sva bila res na povsem napačnem koncu mesta!

 1. Sem bil avgusta za en teden tam in se mi to ni zdelo drago. Ne vem, a si pričakoval nižje cene kot pri nas?

 2. true, london je drag, čeprav ni povsod enako bad. v camdenu se lahko za male pare naješ ne preveč zdrave, a dobre hrane.

  drugače pa, če greš iz londona, je precej druga scena. v salisburyu sem recimo za burgerje/steak pies/fish&chips/all day breakfast scene skupaj s pintom dobrega biterja plačeval “komaj” 6,7,8 funtov.

  1. jeap, camden sem imel v mislih, ko sem pisal o normalnih cenah.. ampak ni bilo casa da bi sel do tja :)

   vidis, za tvoje cene, bi jaz ubijal :)

  1. ce clovek ne gre tja takole, kot sva midva sla in gre na pocitnice, potem tega verjetno ne opazi :)

   pa se funt/euro je precej velika razlika sedaj

 3. Probaj se Pariz… Podobno drago… Je pa vsaj hrana bolj okusna. :-)

 4. Kako misliš smešno višje plače? Ko sem bil sam v Londonu sva z enim znancem malce preračunavala zaslužek, in na prvi pogled je veliko zaslužil. Res pa omenjajo tam bruto plače, in ko smo odšteli davek ni bilo več smešno veliko. Ob upoštevanju najemnine pa je že bil revež.

Komentarji so zaprti.