Verjetno ste opazili, da se zadnje čase cene bencina, oz. naftnih derivatov, dvigujejo? Recimo danes, ko ste se prebudili, so bile cene goriva sledeče – Liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina se bo podražil za 5,5 centa, na 1,562 evra, 100-oktanski bencin bo dražji za 5,3 centa, dizelsko gorivo pa za 4,2 centa…Cene naftnih derivatov v Sloveniji se določajo skladno z vladno uredbo, po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in na gibanju tečaja dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na osnovi 14-dnevnih povprečij (vir)

In potem sledi kvantni preskok v čas pred volitvami, ko so bile vse stranke sladke do volivcev in so obljubljale med in mleko in celo nižje trošarine, na katere pa seveda, ko so na ablasti, pozabijo. Se še spomnite famoznega programa 10+100, ki so ga predstavljali v stranki SDS pred volitvami in kjer so, med drugim, v 7. točki, zapisali:
7. Znižanje trošarin
Trošarinska politika sedanje vlade na področju naftnih derivatov državo je ekonomski absurd. Zaradi visokih in nekonkurenčnih cen naftnih derivatov se zmanjšuje povpraševanje in s tem potrošnja ter posledično prihodki državnega proračuna. Predlagamo, takšno trošarinsko politiko, da bodo cene za naftnih derivatov za 5 do 10% nižje od cene v sosednji cenovno najugodnejši državi (vir)

Ah ja, trošarinska politika Boruta Pahorja je bila absurdna, ampak nič manj ni absurdna trošarinska politika Janeza Janše, oz. vlade, ki dviguje cene goriva v nebo. In potem se sprašujemo zakaj se tujci več ne ustavljajo v Sloveniji, da bi vsaj točili gorivo, kajti zaradi hrane in spanja se že dolgo več ne? Zato, ker je gorivo na hrvaškem cenejše (95-oktanski bencin 1,473 evra, dizel 1,372 evra) in posledično bo manj prihodkov pri nas v proračunsko blagajno, ki jo želijo z različnimi ukrepi napolniti.

V bistvu je postala cena goriva že tako absurdno visoka pri nas, da sem že začel razmišljati, da bi se moral preseliti v Ljubljano – ker bi me prišlo ceneje, če najamem stanovanje in na “črno” plačujem najemnino, kot pa da se vozim vsak dan v Ljubljano in plačujem gorivo, stroške vzdrževanja vozila, gume… Namreč če sem pred parimi leti še vehementno trdil, da avto ni luksuz, se v zadnjem času ta zgodba vse bolj spreminja – avto postaja luksuz in verjetno največji strošek v skoraj vsakem gospodinjstvu!

Ja, vlada Janeza Janše zelo pomaga pri tem – no, bo pa v končni fazi manj prometnih nesreč na naših cestah, manj mrtvih, kajti v končni fazi, če bo na cestah zgolj par vozil, bomo imeli čudovito povprečje in bomo izstopali v tem. V bistvu niti ni tako slaba ideja – to, da se zaradi vedno višjih cen pogonskih goriv marsikdo ne bo mogel več voziti v službo (sploh v primerih, ko plače zamujajo par mesecev), sploh ni pomembno!

Bi mogoče potrebovali že novo vlado? Tehnično? Ki bi jo sestavili iz ljudi, ki dejansko vedo kaj počnejo in niso “karierni” politiki, ampak bi jih uvozili iz različnih krajev sveta in ki dejansko vedo, kaj pomeni voditi državo? V temle kotlu, ki ga imamo pri nas, se mi zdi, da je čedalje manj ljudi, ki bi to znali – tisti, ki so bili, pa se s tem rajši več ne ukvarjajo?