Verjetno ste opazili, da se zadnje čase cene bencina, oz. naftnih derivatov, dvigujejo? Recimo danes, ko ste se prebudili, so bile cene goriva sledeče – Liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina se bo podražil za 5,5 centa, na 1,562 evra, 100-oktanski bencin bo dražji za 5,3 centa, dizelsko gorivo pa za 4,2 centa…Cene naftnih derivatov v Sloveniji se določajo skladno z vladno uredbo, po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in na gibanju tečaja dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na osnovi 14-dnevnih povprečij (vir)

In potem sledi kvantni preskok v čas pred volitvami, ko so bile vse stranke sladke do volivcev in so obljubljale med in mleko in celo nižje trošarine, na katere pa seveda, ko so na ablasti, pozabijo. Se še spomnite famoznega programa 10+100, ki so ga predstavljali v stranki SDS pred volitvami in kjer so, med drugim, v 7. točki, zapisali:
7. Znižanje trošarin
Trošarinska politika sedanje vlade na področju naftnih derivatov državo je ekonomski absurd. Zaradi visokih in nekonkurenčnih cen naftnih derivatov se zmanjšuje povpraševanje in s tem potrošnja ter posledično prihodki državnega proračuna. Predlagamo, takšno trošarinsko politiko, da bodo cene za naftnih derivatov za 5 do 10% nižje od cene v sosednji cenovno najugodnejši državi (vir)

Ah ja, trošarinska politika Boruta Pahorja je bila absurdna, ampak nič manj ni absurdna trošarinska politika Janeza Janše, oz. vlade, ki dviguje cene goriva v nebo. In potem se sprašujemo zakaj se tujci več ne ustavljajo v Sloveniji, da bi vsaj točili gorivo, kajti zaradi hrane in spanja se že dolgo več ne? Zato, ker je gorivo na hrvaškem cenejše (95-oktanski bencin 1,473 evra, dizel 1,372 evra) in posledično bo manj prihodkov pri nas v proračunsko blagajno, ki jo želijo z različnimi ukrepi napolniti.

V bistvu je postala cena goriva že tako absurdno visoka pri nas, da sem že začel razmišljati, da bi se moral preseliti v Ljubljano – ker bi me prišlo ceneje, če najamem stanovanje in na “črno” plačujem najemnino, kot pa da se vozim vsak dan v Ljubljano in plačujem gorivo, stroške vzdrževanja vozila, gume… Namreč če sem pred parimi leti še vehementno trdil, da avto ni luksuz, se v zadnjem času ta zgodba vse bolj spreminja – avto postaja luksuz in verjetno največji strošek v skoraj vsakem gospodinjstvu!

Ja, vlada Janeza Janše zelo pomaga pri tem – no, bo pa v končni fazi manj prometnih nesreč na naših cestah, manj mrtvih, kajti v končni fazi, če bo na cestah zgolj par vozil, bomo imeli čudovito povprečje in bomo izstopali v tem. V bistvu niti ni tako slaba ideja – to, da se zaradi vedno višjih cen pogonskih goriv marsikdo ne bo mogel več voziti v službo (sploh v primerih, ko plače zamujajo par mesecev), sploh ni pomembno!

Bi mogoče potrebovali že novo vlado? Tehnično? Ki bi jo sestavili iz ljudi, ki dejansko vedo kaj počnejo in niso “karierni” politiki, ampak bi jih uvozili iz različnih krajev sveta in ki dejansko vedo, kaj pomeni voditi državo? V temle kotlu, ki ga imamo pri nas, se mi zdi, da je čedalje manj ljudi, ki bi to znali – tisti, ki so bili, pa se s tem rajši več ne ukvarjajo?

5 Responses to Še pomnite 10+100 program stranke SDS pred volitvami – trošarinska politika!

 1. zido pravi:

  Cimprej bi bilo potrebno v Slovenijo uvoziti, Lee Kwan Yew-ja, utemeljitelja sodobnega Singapurja. Resda marsikaksna stvar ne deluje tako dobro, kot bi lahko, vendar v splosnem stvari delujejo, o cemer prica 2 % (uraden podatek) brezposelnost, ki je med najnizjimi na svetu.

  • Janč pravi:

   Ha, me prav zanima, koliko v tej državi vas je takih, ki bi si želeli delati toliko ur na dan in na leto, in tako trdo kot Singapurci.

   Sicer pa je brezposelnost sosednje Avstrije zelo blizu temu, kar pišeš (nekje 4%, če se prav spomnim), tako da ni treba gledati tako daleč. Ob tem seveda z mnogo višjo kvaliteto življenja prebivalstva (geslo: Gemütlichkeit) od azijskega Singapurja, in v marsičem nižjimi stroški kot pri nas (zemljišča, kopališča itd itd).

 2. Boštjan pravi:

  Še bolj zanimivo je to, da je sedaj kurilno olje tako drago, da je tudi če imaš najsodobnejšo peč z 100% izkoristkom (to so kondenzacijske peči) 20% dražje od nižje tarife elektrike. Tudi če imaš dvotarifni števec in se greješ na obeh tarifah (direktno z el. radiatorji), razike ni več kaj dosti…

 3. inspiron pravi:

  Ko sem pred 4 leti investiral 14700 EUR v geosondo (110m vrtine) in toplotno crpalko z inverterjem za gretje pozimi in hlajenje poleti hise, mi je 1000 in en znalec razlagal, kako se to ne splaca.
  Ko danes ob kosilu razlagam, da ni dolgo cas, ko se mi bo posteno splacalo, gredo grizljaji tem istim znalcem kar tezko po grlu dol.

 4. Gorazd pravi:

  No, avto je bil luksuz tudi že par let nazaj, mogoče le za nekaj manjši krog ljudi z nižjimi dohodki.
  Kar se pa politike in vodenja države tiče, čas bi že bil, da se nekaj spremeni. Ampak, kako, pa ne vem.
  “Ignore” politike, politikov in vsega kar nam skuhajo verjetno ni realen.
  Revolucija? Tudi ne, verjetno.
  Sprememba v mišljenju ljudi? Mogoče, a počasi.
  Sprememba v ravnanju ljudi? Tudi mogoče, a zelo počasi.
  Dejstvo je, da mi je lepo državo, z vsem kar imamo in na kar bi lahko bili ponosni, ravno ta politika popolnoma priskutila.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.