V zapisu – Slovenske hiše in njihove barvne fasade, sem se lotil fenomena, ki zadnja leta razsaja pri nas – roza, rumena, rdeča, oranžna, svetlo modra, zelena… samo del barvne palete fasad na hišah, ki jih opaziš ko se voziš okoli po Sloveniji. In njihovi lastniki so prav ponosni na to, da se njihova hiša tako precej razlikuje od sosedove in da pade vsakemu direktno v oči.

Verjetno se tega fenomena, da ima vsak Slovenec drugačno barvo fasade od drugega, najbolj veselijo proizvajalci in prodajalci barv. Pa tudi tisti, ki fasade delajo in vržejo malce barve v material in potem gledajo srečo na obrazih lastnikov nepremičnin. Sam se sicer strinjam, da ima vsak pravico da naredi iz svoje nepremičnine kar želi, vendar v mejah, ki bi očitno morale biti predpisane. Ko se spomnim primera iz Pirnič (oz. Medvod), ko poleg ceste stoji hiša, ki je temno vijoličaste barve, mi postane slabo. Ali pa ko se pelješ proti Šentilju, kjer stoji cel kup novozgrajenih hišk, ki je vsaka drugačne barve!

Namesto da bi si lastnik nepremičnine tako pobarval notranjost stanovanja in užival v teh “prečudovitih” barvah, posiljuje ostale ljudi s tem. In če prav razumem stavek, da se moja svoboda konča, kjer se začne svoboda drugega, potem bi bilo treba nekaj hudičevo spremeniti na tem področju!

Ker so pisane fasade del naše folklore in precej moteč element, se je na pobudo par tviterašev kreiralo spletno mesto http://pisanefasade.tumblr.com/, ki omogoča participacijo uporabnikov Twitterja v zbiranju fotografij. Oz. kot so napisali upravljavci spletnega mesta:

Na Twitterju objavljajte fotografije z naslednjimi hashtagi:

  • #pisanefasade
  • #obglavljenadrevesa
  • #oglasnipanoji
  • #ekološkiotoki
  • #črnegradnje

Pripišite tudi lokacijo. Lahko pa jih tudi pošljete na [email protected]

pisane_fasade