Pisane fasade – zanimiv projekt v katerem lahko sodeluješ tudi ti

V zapisu – Slovenske hiše in njihove barvne fasade, sem se lotil fenomena, ki zadnja leta razsaja pri nas – roza, rumena, rdeča, oranžna, svetlo modra, zelena… samo del barvne palete fasad na hišah, ki jih opaziš ko se voziš okoli po Sloveniji. In njihovi lastniki so prav ponosni na to, da se njihova hiša tako precej razlikuje od sosedove in da pade vsakemu direktno v oči.

Verjetno se tega fenomena, da ima vsak Slovenec drugačno barvo fasade od drugega, najbolj veselijo proizvajalci in prodajalci barv. Pa tudi tisti, ki fasade delajo in vržejo malce barve v material in potem gledajo srečo na obrazih lastnikov nepremičnin. Sam se sicer strinjam, da ima vsak pravico da naredi iz svoje nepremičnine kar želi, vendar v mejah, ki bi očitno morale biti predpisane. Ko se spomnim primera iz Pirnič (oz. Medvod), ko poleg ceste stoji hiša, ki je temno vijoličaste barve, mi postane slabo. Ali pa ko se pelješ proti Šentilju, kjer stoji cel kup novozgrajenih hišk, ki je vsaka drugačne barve!

Namesto da bi si lastnik nepremičnine tako pobarval notranjost stanovanja in užival v teh “prečudovitih” barvah, posiljuje ostale ljudi s tem. In če prav razumem stavek, da se moja svoboda konča, kjer se začne svoboda drugega, potem bi bilo treba nekaj hudičevo spremeniti na tem področju!

Ker so pisane fasade del naše folklore in precej moteč element, se je na pobudo par tviterašev kreiralo spletno mesto http://pisanefasade.tumblr.com/, ki omogoča participacijo uporabnikov Twitterja v zbiranju fotografij. Oz. kot so napisali upravljavci spletnega mesta:

Na Twitterju objavljajte fotografije z naslednjimi hashtagi:

 • #pisanefasade
 • #obglavljenadrevesa
 • #oglasnipanoji
 • #ekološkiotoki
 • #črnegradnje

Pripišite tudi lokacijo. Lahko pa jih tudi pošljete na [email protected].

pisane_fasade

 1. Lahko samo vprašam, kako barva neke fasade vpliva na tvojo svobodo?

  1. seveda lahko.. preprosto.. kot sem ze zapisal zgoraj.. lastnik bajte ne gleda fasade.. sosed pa jo vidi vedno znova.. in ce je to rdeca, zelena, ali pa roza.. je hudicevo grozno to gledati cele dneve..

   1. Ampak kako to vpliva na tvojo svobodo? Sploh veš kaj je svoboda?

    1. Seveda ni, vseeno pa ti nekaj, kar ti enostavno ni všeč, še ne omejuje svobode.

   2. Torej če sem jaz grd ter se srečava in te zaradi tega zmotim, omejujem tvojo svobodo? Sicer v manjši meri kot fasada, ker me verjetno ne bi potreboval gledati dolgo, ampak vseeno?

 2. Had,

  kakšne barve je pa fasada na tvoji bajti? Če se ne motim je prav tako neke pobrugano oker oranžno roza barve? Zakaj pa svoje afsade ne zabrišeš med ta projekt?

  lp Jože

 3. Kakšna barva je za koga grozna, je predvsem stvar okusa…. meni osebno so bele, z leti pa vedno bolj sive barve nagravžne in so mi vse hiše s fotk precej bolj všeč. Zapovedovat kakšna naj bo barva hiš je čisto brez predmetno. Kaj če se spomnejo, naj bodo vse vijolčne, ker je pač onemu, ki zapoveduje (je trenutno zaposlen na ministrstvu, občini ali kdorkoli bi že zapovedoval), ravno vijolična všeč….

 4. Čudovit je ta svet v katerem je vsaka barvasta fasada neokusna, vsaka prašno siva pa vrhunsko lepa.

Komentarji so zaprti.