Danes se je zgodil famozni referendum, na željo stranke SDS, o arhivih. Tema je bila tako nezanimiva, da se je referenduma udeležilo zgolj 11,68% volilnih upravičencev. Po dosedaj preštetih glasovnicah je izid – Glasovi ZA: 32,67% in Glasovi PROTI: 67,33%. Glede na to, da na refendumu velja kvorum 20%, da je referendum uspel, je bilo tole danes metanje denarja “s tavlko šaflo” skozi okno. Pa saj to je bilo tudi že pričakovano.

Seveda je SDS sedaj našla vse mogoče in nemogoče izgovore, da pač oni tega referenduma niso izgubili, da nismo v Sloveniji pripravljeni na demokracijo, da bi moral biti referendum ob istem času, kot volitve, da je čas za e-volitve, samo še UDBE in Murgel danes nisem slišal, kot razlogov, da ni šel referendum skozi.

Ja, kako lepo se podatke lahko prilagodi potrebam. Super je, da ima stranka oba scenarija napisana, da se ne bi zgodilo kaj nepredvidenega!

Ali pa če obrnemo situacijo. Samo 7,8% volivcev je izreklo nezaupnico vladi? 92,8% volivcev torej vlado podpira!!

Da. Ko so bile EU volitve, je bilo seveda povsem drugačno mnenje, saj so se njihovi predstavniki uvrstili tja! Imajo pač dvojna merila!

Ok, razumem, da smo v enem dnevu, na željo Eve Irgl izgubili 3 mio eurov. Razumem, da je to kolateralna škoda, ki jo državljani Slovenije plačujemo, ker so nekatere osebe preveč polne same sebe in se rajši ukvarjajo s polpreteklo zgodovino, kot da bi se ukvarjali s prihodnostjo, ki ni najbolj rožnata.

Čeprav je SDS našla razloge za njihov poraz, je bila to najlepša zaušnica državljanov Slovenije, ki se niso niti odpravili na volišča, ker se jim ne da ukvarjati s preteklostjo. Ker narod bi šel rad končno naprej in poskušal iz tega nekaj ustvariti, dasiravno imam občutek, da si politiki tega niti najmanj ne želijo. Da je boljše, da se ukvarjamo s partizani in domobranci, kot pa da razmišljamo o tem, kako bomo živeli čez pet let v Sloveniji.

Suma sumarum. SDS bi se ob tem morala počasi zavedati, da njihova baza ni dovolj močna, da bi se lahki igračkali z denarjem, ki ga v Sloveniji ni ravno na pretek. Posledično, pa bi bil tudi že čas, da se pri nas začne razmišljati o tem, da bi pobudnik referenduma, v primeru, da ne bi dosegel kvoruma, moral sam kriti stroške, ki nastanejo. V bistvu tako kot v kazinoju, ko moraš dati denar, da potem lahko igraš. In če bi šlo skozi, bi dobil pobudnik povrnjeno vsoto, sicer pa bi ta denar dobila država. In potem bi imeli veliko manj neumnih referendumskih idej, kajti svojega denarja pa verjetno tudi SDS ne bi “reskiral” v takšnem primeru. Ampak lahko je s tujim k…. po koprivah s….

referendum