Ne, ni me strah beguncev. Strah me je ljudi, ki živijo v Sloveniji in so v zadnjih dneh pokazali svojo pravo nrav z različnimo komentarji na družbenih omrežjih o beguncih. Strah me je teh ljudi, ker se očitno v njih skriva jeza in takšna jeza lahko povzroči marsikaj! Ja, takšnih ljudi me je bolj strah kot tistih, ki so se podali na beg iz lastne države in ki rešujejo svoje življenje!

Dejstvo je, da smo Slovenci razdvojeni. Vedno in pri vsaki stvari. Nikoli ne bomo znali biti enotni in stopiti skupaj v boljšo prihodnost. To nam je v krvi. Tudi ostalim narodom je to v krvi. Tudi drugje se ljudje precej različno odzivajo na begunce in begunsko krizo, ki je očitno v ljudeh prebudila prvinski strah – nekdo nam bo ukradel državo, nekdo nam bo ukradel jezik, nekdo nam bo ukradel religijo, nekdo nam bo… Določeni mediji zelo dobro izkoriščajo situacijo in napihujejo zgodbe – resničnostni šov, ki se dejansko dogaja brez vnaprej pripravljenega scenarija in ki mu ljudje doma pred TV zasloni verjamejo.

Živimo v letu 2015, ko so stvari precej preproste – internet je postal medij množične manipulacije, ki ga izkorišča ena in druga stran. Resnico mora poiskati vsak sam. Na žalost ljudje ne iščejo informacij, ampak samo skenirajo stvari. Ko nekdo nekaj objavi, se nihče več ne vpraša ali je to resnica, ali pa gre za načrtno zavajanje in umetno vzbujanje strahu. Ja, strah je definitivno najboljše orodje, ki se ga ljudje poslužujejo za manipulacijo. Prestrašen narod je dober narod. In v zadnjem času je bilo veliko informacij o tem, kako bodo begunci posilili vse ženske, kako bodo dosegli prepoved pitja alkohola, kako bo propadlo krščanstvo in kako nam bodo zavladali ti ljudje, ki prihajajo čez mejo. Vse to je načrtno, poročajo nekateri mediji in vse to je del velikega plana.

Ja, ljudje se prestrašijo. Ljudje ne preverijo informacij in ko gledam fotografije, ki jih nekateri objavljajo se zgražam zraven, ker so to fotografije iz leta 2012 in iz povsem drugih okoliščin. Ampak to ni pomembno. Pomemben je strah. Pomembno je, da se bojimo in da so begunci tisti, ki bodo uničili vse kar obstaja. Ja, tudi otroci in ženske so med njimi in imajo mobilne telefone in niso ravno prišli iz jam, ampak so živeli dostojno življenje, vendar so pobegnili iz svoje države.

Samo skok v zgodovino. Slovenija je med vojno na Hrvaškem in v Bosni gostila več kot 70.000 beguncev. Mladi, stari, moški, ženske, otroci. Nekateri so ostali, drugi so odšli domov. Stopnja kriminala se ni povečala v tistem času, so pa ljudje stakli prijateljstva in še vedno pridejo na obisk v Slovenijo k ljudem, ki so jim ponudili pomoč.

Takrat ni nihče razmišljal o stvareh o katerih razmišljajo posamezniki sedaj. V bistvu smo doživeli vojno v Sloveniji in ljudje so povsem drugače gledali na begunce, kot pa gledajo sedaj, ko smo skoraj 25 let živeli v miru in brez vojnih razmeh v bližnji okolici.

Smo ljudje res v tem času pozabili na sočutje in nam je vseeno kaj se dogaja z ljudmi okoli nas, ker sami živimo na varnem in nam ni treba bežati preko meja? Sram me je. In strah me je. Takšnih ljudi, ki pozivajo na ubijanje beguncev in ki povzročajo strah.

Vsi smo samo ljudje. Živimo na enem planetu, gledamo v isto nebo in dihamo isti zrak. Ne glede na vero, barvo ali raso! Bodimo ljudje!

The European Refugee Crisis and Syria Explained

Video thumbnail for youtube video Gotof je - pričevanje Mariborčana ob včerajšnjih protestih – had blog