Zadnja leta imam velik problem s ponudniki mobilne telefonije, ko se odločam, kateri paket bi izbral in bi bil primeren zame. Ponudniki mobilne telefonije (Telekom, Simobil, Telemach) svojim uporabnikom ponujajo pakete, ki imajo vključene neomejene količine pogovorov, SMSov in velike količine podatkov – v tem se ponavadi paketi med seboj razlikujejo. Razlikujejo pa se med seboj tudi v sami ceni.

Ponudniki mobilne telefonije vedno na voljo cel kup paketov, ki med uporabniki (mogoče je bolj smiselno, da pišem samo zase) povzročajo precej preglavic. Namreč, če nič drugega, je težko med seboj te pakete primerjati, prav tako pa je težko izbrati najbolj optimalen paket, ki bo služil svojemu namenu, predvsem pa bo tudi stroškovno ugoden. Ko začneš primerjati med seboj različne pakete, kaj hitro ugotoviš, da se ločijo po drobnem tisku.

Sam sem se odločil, da poskusim narediti primerjavo med tremi ekvivalentnimi paketi pri treh mobilnih operaterjih:

Kakšne so razlike v cenah paketov med temi tremi operaterji?

Paket Ultimativni M
/ Simobil
Še Več
/ Telemach
Paket Brezskrbni
/ Telekom
Klici v vsa SLO omrežja Neomejeno Neomejeno Neomejeno
SMS/MMS v vsa SLO omrežja Neomejeno Neomejeno Neomejeno
Prenos podatkov 6 GB* 5 GB 0**
Mesečna naročnina 22,99 € 15,00 €*** 19,95 €

*V promocijskem obdobju od 2. 2. 2016 do 30. 4. 2016 bodo vsi novi in po Pogojih predčasnega nakupa telefona obstoječi naročniki Si.mobila, ob vezavi za 24 mesecev prejeli dvojne količine prenosa podatkov iz izbranega ULTIMATIVNEGA paketa za obdobje 24 mesecev od dneva vezave.
** Prenos podatkov v mobilnem omrežju Telekoma Slovenije se naročnikom obračuna po ceniku navedenega paketa (0,01 EUR/MB), vendar ne več kot 5 EUR na mesec.
*** Za Telemachove uporabnike fiksnih storitev 12,00 EUR / mesec

Seveda je potrebno pri vsakem paketu še preveriti droben tisk, kjer so zapisani pogoji, ki pa lahko precej spremenijo celotno sliko. Uporabnik se mora dejansko pozanimati, kaj vse vključuje paket (kljub temu, da ima vključeno vse).

Glede na to, da se v Sloveniji večina vezav sklene zaradi mobilnih telefonov (vsaj ko pogledam vse iPhone 6, ki so trenutno v rokah mladih in dvomim, da so si kupili telefone za 800 eurov), me zanima koliko je sploh komu pomemben paket, ko pa se vedno vse skupaj gleda skozi prizmo cene telefona na določenem paketu? Saj se verjetno ne motim?

Kateri je torej najbolj ugoden paket mobilne telefonije med zgoraj primerjanimi?
Po zgornji tabeli je to Telemachov Še več, s katerim lahko na leto privarčujete skoraj 100 eurov v primerjavi s Simobilom (vendar imate 1GB prenosa podatkov manj v Simobilovem promocijskem obdobju). Sicer pa je brez promocijskega obdobja (3GB prenosa podatkov) cena Telekomovega paketa Brezskrbni za 5 centov nižja od Simobilovega Ultimativnega M paketa.

To, kar sem omenil na začetku, da je težko stvari primerjati med seboj, se tukaj pokaže kot zelo res. Vsak operater še doda par “cukrčkov” in potem se je zelo težko odločiti. Še posebej, če določenega telefona določen operater nima v svoji ponudbi, pa je vse skupaj še precej težje.