Ljubljana je najlepše mesto na svetu. Tako posebno, da ima Prešernov trg tudi svoje vreme. “Krivec” za to instalacijo je slikar Zmago Modic in ta instalacija je bila postavljena na Prešernov trg že leta 2005.

Lastno vreme je definitivno zanimivo za turiste, ki so poleti v Ljubljani in se tako ozvežijo pod razpršilci, ki so pozicionirani 40 metrov visoko. Vendar me je zmotilo nekaj drugega – označevalne table, ki stojijo na Prešernovem trgu in opozarjajo na lastno vreme so vse prej kot estetske.

Verjetno gre za del instalacije iz leta 2005, vendar bi bilo času primerno, da se vse skupaj posodobi in naredi nove označevalne table, ki bi bile primerne času in prostoru. Predvsem pa ne bi imel več občutka, da je nekdo res postavil prometne znake na Prešernov trg. In to grde znake.

Škoda, ker ideja je odlična, ampak znaki in označevalne table okoli pač niso več primerne času – kljub temu, da gre za umetniško instalacijo, ki ima svoje življenje in svoja pravila.

Ker že kritiziram. Moj predlog:

 • naj se za turiste postavijo table, kjer bo vse skupaj bolj primerno času in prostoru, predvsem pa naj bodo označevalne table primerne letu 2016 in času v katerem živimo (nostalgija je sicer super, ampak ne za vsako ceno in sceno)
 • naredi se naj selfie spot, kjer bo v ozadju Ljubljanski grad, predvsem pa naj se postavi okvir, ki bo na vseh fotkah turistov, ki to delijo na družbenih omrežjih (recimo kakšen #hashtag bi bil super)
 • na sliki spodaj se vidijo tudi znaki za delo – vsekakor je prevelika podobnost s temi tablami za “svoje vreme”
Ljubljana / Prešernov trg ima svoje vreme in najgrše znake / označevalne table

Ljubljana / Prešernov trg ima svoje vreme in najgrše znake / označevalne table

Ljubljana / Prešernov trg ima svoje vreme in najgrše znake / označevalne table

Ljubljana / Prešernov trg ima svoje vreme in najgrše znake / označevalne table

2 Responses to Ljubljana / Prešernov trg ima svoje vreme in najgrše znake / označevalne table

 1. Tomaž pravi:

  Isto pomislim vsakič, ko grem mimo. Zelo simpatična ideja s svojim vremenom, ampak ne moreš biti tako neumen, da postaviš klasične prometne oznake. Ker verjetno edina formalna tabla, ki pa je po moje sploh ni, bi morala biti za “prehod na lastno odgovornost”. Ker če ti ekstra polivaš površino, čez pa stopi in se tudi polomi – prašičja taca ameriškega turista, ki je ravno pospravil pol Macdonaldsa na Čopovi, verjetno Američan najprej pomisli na odškodnino :).

  • had pravi:

   na ta aspekt sploh nisem pomislil. vendar imas prav. upam, da bo drugo leto tole malce drugace oznaceno in bo cista zmaga :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.